Pip Utton terug in de theaters als Adolf, Churchill en Chaplin

Door het grote succes met eerdere voorstellingen keert de Britse meesteracteur Pip Utton terug naar de Nederlandse theaters. Utton zet in zijn toegankelijke, Engelstalige solovoorstellingen beroemde – en soms beruchte – namen neer, zo griezelig reëel dat het publiek zich daadwerkelijk een avond in het gezelschap waant van Adolf Hitler, Winston Churchill of Charlie Chaplin. Hij transformeert in fascinerende persoonlijkheden, grijpt naar de keel en laat gedurende de voorstelling niet meer los. De drie voorstellingen Adolf, Churchill en Chaplin zijn van 1 maart tot en met 18 maart 2017 te zien in de Nederlandse theaters.

Pip UttonAdolf

In de Engelstalige solo Adolf staat Pip Utton te tieren als de Führer zelf. In de bunker in Berlijn anno 1945 gaat Hitler tekeer tegen zijn generaals, die zijn oorlog hebben verloren. In een paranoïde tirade legt hij de wortels van het fascisme bloot. Dan, plotseling, staan we in een doodgewone pub, anno 2011. Een man draaft door over de toestand in de wereld: de liberale asielwetgeving, al die zwarten op straat, de moslims, de Joden en Palestijnen, noem maar op. Utton weet zijn ijzersterke visie over de meest beruchte tiran van de 20ste eeuw op een gedurfde en onderscheidende wijze te brengen. Het publiek bevindt zich in de aanwezigheid van een volkomen overtuigend idealist. Bloedlink, maar meesterlijk theater.

Churchill

Dat Utton een meester-acteur is, blijkt ook uit de voorstelling Churchill. Op ongedwongen wijze laat Utton het publiek kennismaken met een man die vijftig jaar doorbracht bij het politieke hart in Engeland. Het is 1955, Churchill is tachtig jaar en maakt zich op voor zijn afscheidsdiner in 10 Downing Street en kijkt terug op zijn leven. De volgende dag zal hij ontslag nemen als premier waar Koningin Elisabeth één van de gasten is. Winston Churchill, baken in oorlogstijd, schrijver, historicus en winnaar van de Nobelprijs voor literatuur (niet voor niets dat hij een prominente rol heeft gekregen in de populaire Netflix-serie The Crown), blikt in Pip Utton – Churchill terug op zijn triomfen, de teleurstellingen, de liefde voor zijn vrouw en zijn plaats in de wereldgeschiedenis.

Chaplin

In de voorstelling Chaplin portretteert Pip Utton de verschillende kanten van de persoonlijkheid van Charlie Chaplin. Chaplin maakte meer dan tachtig films, tekende in 1918 (!) een filmcontract voor 1 miljoen dollar en bracht de wereld in extase. Maar dat ligt ver achter hem wanneer we hem ontmoeten op kerstnacht 1978. Hij is 88 en blikt terug op leven en carrière, waarbij het publiek hem alleen nog wenst te herinneren als die zwerver met bolhoed, het te krappe jasje en de wandelstok. Die zwerver bracht hem niet alleen voor-, maar ook tegenspoed en beide weet Pip Utton haarfijn uit te tekenen. Hij ontrafelt de legende en laat zien wat er schuil ging achter de beroemde snor.

,

Geef een reactie