De Gelaarsde Poes niet voor de kat

1

Elk jaar in de week voor Kerstmis zet het RO Theater een familievoorstelling op de planken. ‘Lang en Gelukkig’, ’Snorro’, ‘Woef Side Story’, ‘De Zere Neus van Bergerac’ waren de voorgangers van ‘De Gelaarsde Poes’ dat op zondagmiddag 20 december in premiere ging in de Rotterdamse Schouwburg. Tweeënhalfuur lang rolden de grappen over het toneel. De één nóg slechter dan de ander, wat ervoor zorgde dat de uitverkochte zaal gedurende de hele voorstelling met een slappe lach op het rode pluche zat te genieten van de acht spelers die bijna allemaal drie rollen voor rekening namen.

Zusjes

Het verhaal begint met molenaarszoon Jaap (Tom van Kalmthout) die alles kwijt raakte na het overlijden van zijn vader. Het enige wat hij nog had was zijn geliefde kat. Hij vertrok samen met zijn dier richting dwergstaatje Biechtenstein. Onderweg hoorden ze iemand in nood! Het leek erop dat er een fee aan het verdrinken was. Hoe verrassend dook niet Jaap, maar zijn kat het water in om de fee te redden. Als dank mocht Jaap één wens doen. Hij wenste dat zijn kat eindelijk tegen hem kon praten, zodat hij zich nooit meer alleen hoefde te voelen.

Poes

Nu de kat kon praten en het brein van een super genie had gekregen, wilde het dier zijn trouwe baasje verassen. Hij leende ál het geld dat Jaap had en ging naar de laarzenwinkel. Om de poes te voorzien van partner is er een extra karakter bijgeschreven. De verkoopster is de hoerige poes Mi Tong (Alex Klaasen) die met een Maxima-achtig accent de kat van Jaap probeerde te verlijden. Prachtige leren laarzen had ze voor hem in de aanbieding. Om het geheel compleet in stijl af te maken werd de inmiddels gelaarsde poes voorzien van een blauwe jas en een hoed.

Poesjes

Aanvankelijk zou – de reeds met Emmy award bekroonde – Maarten Heijmans de rol van de gelaarsde poes spelen, maar wegens een ongeluk was hij nog niet in staat om tijdens de premiere zijn poezen kunstjes te vertonen. Bart Rijnink was een meer dan waardige vervanger. Met geweldige dansmoves, expressieve mimiek en de juiste timing wist hij de zaal voor zich te winnen. Jaap was boos op zijn gelaarsde poes, het dier had immers al zijn spaargeld opgemaakt aan laarzen en kleding. De poes beloofde zijn baasje dat hij het zeer binnenkort terug zou krijgen met vele procenten rente, meer dan je tegenwoordig nog bij de bank krijgt.

Koning

De gelaarsde poes bracht koning Ferdinand (Dick van den Toorn) geschenken, van konijn tot parelhoen. Dankbaar dat de vorst was, wilde hij graag de man achter al die prachtige cadeaus ontmoeten. Jaap was vanaf nu geen simpele molenaarszoon meer, maar de markies van Carabas. Op deze manier probeerden ze geld van de koning te stelen. Jaap raakte echter verliefd op prinses Wendy en wilde aan haar vader vertellen wie hij echt is. Hierdoor kreeg hij ruzie met zijn gelaarsde poes en leek de vriendschap tussen mens en dier over.

Blond

Zoals vaker in de voorstellingen van het RO Theater, die doorgaans geschreven worden door Don Duyns en geregisseerd door Pieter Kramer, komen er meerdere karakters uit andere verhalen langs. Zo was er een hongerige kinder-etende reus, gespeeld door de waanzinnig talentvolle Alex Klaasen, die tevens alle liedteksten heeft geschreven. Voornamelijk Michael Jackson nummers werden door hem omgetoverd tot humoristische bijpassende liederen.

Applaus2

Ook James Blond (Arjan Ederveen) kwam langs, die prinses Wendy (Keja Klaasje Kwestro) moest beschermen. Laatstgenoemde is trouwens de enige échte vrouw in het hele verhaal. Zo spelen Steyn de Leeuwe en Daan Colijn als travestieten de hysterische ‘stinkzusjes’ van prinses Wendy. Beiden vechten ze maar om één man: Blond, James Blond. Maar deze lijkt geen oog voor de jongere zusjes te hebben, de enige die hij wil zoenen is prinses Wendy.

Cast

Tongzoenen is wel een dingetje in de voorstelling. Zo rond het eind maakt het niks meer uit en lebbert iedereen elkaar af. Het speeksel vloog door de zaal heen en met luid applaus kwam er een eind aan dit humoristische en hysterische verhaal. Kortom, een echte aanrader om zo rond de feestdagen met de hele familie heen te gaan. Tot en met 3 januari te zien in de Rotterdamse Schouwburg en daarna reist het hysterische gezelschap met de prachtige decors door het hele land.

,

Geef een reactie