Boodschappen doen hij AH levert avondvullend programma

wim daniels (1)In zijn thuis-provincie Noord-Brabant is Wim Daniëls al niet meer weg te denken uit de theaters. Voor het eerst steekt hij nu ook de provincie-grenzen over, en is hij voor het eerst te gast in theater ’t Gasthoes in het Limburgse Horst. Nederland kent hem vooral van zijn columns bij Spijkers met Koppen en zijn taalbeschouwingen bij Pauw & Witteman, waaronder de roemruchte bespreking van het Koningslied. Dat hij ook hier bekent is, blijkt wel uit het feit dat het theater met zo’n 270 zitplaatsen is uitverkocht.
wim daniels (6)

Associëren is alweer zijn vierde theatervoorstelling, waarbij de Neerlandicus op geheel eigen wijze onze taal analyseert. Tijdens zijn anderhalf durende show ‘Associëren’ geeft Wim Daniëls een inzicht in zijn speelse gedachtekronkels, gebracht met droge, goedmoedige humor en scherpe taalanalyses. Al wandelend door de Albert Heijn schakelt hij moeiteloos zijn gedachten spinsels aan elkaar. In een moordend tempo, waar Youp van ’t Hek jaloers op zou zijn, neemt hij je met gemak mee van de SGP, naar Rowwen Hèze en dan weer naar dierengeluiden.
wim daniels (14)

Stichting Kukeleku regelt de voorstellingen in het theatertje. Het was daarom extra leuk dat dit dierengeluid, kukeleku, door hem werd geanalyseerd. Zo blijkt elk (dieren)geluid in verschillende talen anders te klinken. Echt vol raakt zijn AH mandje niet tijdens de avond, daarvoor analyseert en associeert hij er te veel op los. Het winkelen biedt een handige houvast om zijn columnachtige betogen aan elkaar te verbinden. Het publiek blijft, een beetje wijzer in de Nederlandse taal, achter.

Foto’s (c) Marcel Hakvoort

wim daniels (16)

,

Geef een reactie