Van Kooten heeft de lach aan haar kont hangen’

‘Wanneer wordt het leuk?’ is de titel van haar eerste cabaretvoorstelling, gemaakt onder regie van Martin van Waardenberg. Marjolijn won op het Concours om de Wim Sonneveldprijs 2010 (Amsterdams Kleinkunstfestival) zilver en ook de landelijke pers was onder de indruk van Van Kooten. De cabaretiere ontvangt de laatste tijd redelijk wat complimenten, dus tijd om Marjolijn eens aan de tand te voelen.

De naam Van Kooten is een bekende naam. Op de vraag of Marjolijn dan ook familie is van, antwoord ze oprecht, duidelijk maar nog steeds zonder verduidelijking: “De helft van mijn familie heet inderdaad Van Kooten ja.” Logisch, want van wie je nu ook familie bent of hoe je ook heet, het gaat uiteindelijk niet om meeliften op de naam van. Als nieuwe vrouwelijke cabaretier heeft Van Kooten al behoorlijk wat complimenten ontvangen. De Volkskrant zei zelfs: ‘Van Kooten doet denken aan Brigitte Kaandorp omdat ook zij de lach aan haar kont heeft hangen en haar humor vindt in tragiek en onhandigheid.’ “Ik beschouw dat als een groot compliment. Cabaret is toch nog altijd vooral een mannenwereld en om als vrouw dan met je hoofd boven het maaiveld uit te steken is best spannend.”

De voorstelling van Van Kooten is er een die vragen kan oproepen. Is het voor vrouwen alleen of toch niet? Marjolijn schudt haar hoofd: Voor allebei. Zelfspot is voor iedereen grappig en herkenbaar. Samen met mijn regisseur Martin van Waardenberg heb ik een vorm ontwikkeld waarin ik traditionele conferences afwissel met hilarische, absurde sketches. Ow, dat vergeet ik bijna te vertellen. Ik zing mooie kleine liedjes aan de piano. En ik heb muziek op band van de geweldige nieuwe band Hermitage.” Hermitage won de publieksprijs bij het Amsterdams Kleinkunst Festival en tourde daarna door Nederland met enkele andere finalisten. De Belgische band wordt ook door ons gezien als een van de grootste beloften qua kleinkunst. Mooi dat Van Kooten de Gentenaren heeft gebruikt in haar voorstelling

Het is een groot mysterie hoe een cabaretier een voorstelling schrijft. De een schrijft korte stukjes op en combineert ze uiteindelijk, een ander sluit zichzelf een week op in een hutje op de hei. De succesformule voor een goed cabaretstuk is misschien net zo moeilijk te vinden als de formule voor een hit in de top 40. “Ik hou erg van mooie teksten. Ik ben een taalliefhebber. Voor mijn teksten werk ik nauw samen met George Groot, die mij streng en liefdevol coacht. Ik ben begonnen met liedteksten schrijven en daaruit ontstond een verhaallijn. Martin heeft me geholpen om het zo vorm te geven dat het absurd en grappig wordt. Ik wil mensen meenemen in mijn belevingswereld. Mijn basis is de boodschap. Mijn voorstelling is absoluut om te lachen, maar ik vind dat het ook ergens over moet gaan, het moet een beetje schrijnen. In deze voorstelling heb ik het o.a. over mensen die altijd anderen de schuld geven en zelf geen verantwoordelijkheid nemen voor hun leven. Dan gaan ze zeuren over hun baas, hun ouders of hun relatie en dat schiet allemaal niet op. Overigens is dat heel menselijk hoor, en zelf kan ik dat gedrag ook soms wel vertonen. Maar dat maakt het niet minder irritant! Ook zoek ik naar de grens tussen normaal en abnormaal gedrag. Wanneer ben je nog normaal en wanneer ben je gek?”, aldus de uitleg van Van Kooten.

De cabaretiere vraagt zich dus af waar de grens ligt tussen normaal en gek zijn. “Ik zou mezelf niet normaal durven noemen. Ik barst van de neuroses, angsten en doemdenkerij. Maar iedereen wil tegenwoordig maar bijzonder zijn. Dat is toch niet normaal? Vroeger wilden we juf worden, of moeder. Tegenwoordig willen meisjes singer-songwriter worden, of doodeenvoudig beroemd. Ik zou wel eens wat normaler willen zijn, daar zoek ik in mijn voorstelling ook naar.” Van Kooten gooide hoge ogen bij het Amsterdams Kleinkunst Festival, waardoor haar doorbraak aanstaande is. Al is talent niet afhankelijk van een talentenjacht of competitie. “Ja, het Amsterdams Kleinkunst Festival heeft mij zeker geholpen. Ik zit nu bij Mojo en speel een landelijke tournee. Dat is natuurlijk geweldig!”

En of Marjolijn van Kooten in het echt ook geweldig is, moet het publiek zelf maar uitmaken. Van Kooten pakt haar tournee weer op op 20 januari in Theater de Schalm in Veldhoven, waarna ze nog door de rest van het land trekt. Kaarten voor de 20e zijn verkrijgbaar via www.deschalm.com of 040-2533578.

Foto (c) Richard Zandberg

,