Liesbeth List (Koninklijke Schouwburg, 14-1-2012)

Gisterenavond startte de afscheidstournee van Liesbeth List, de chansonnière en actrice die bekend is van haar duetten met Ramses Shaffy en haar rol als Edith Piaf in de gelijknamige musical. In de Koninklijke Schouwburg in Den Haag ging de tournee van start, de tournee die de inmiddels 70-jarige List de eer geeft die ze verdient, dik verdient!

Een tournee die een periode van bijna 50 jaar afsluit, die begon bij Toon Hermans en Rob de Nijs en van daaruit grote sprongen maakte. Goed talent hoeft niet te groeien, goed talent zit er direct in, en zo ook bij List. Met Ramses Shaffy maakte ze furore, met hun grote ‘Pastorale’ als een van haar hoogtepunten. In ’71 een Edison, in ’98 een Gouden Harp. Het zijn slechts de kleine eerbetonen voor een groot artiest.

Gisteren beleefde List dan haar première van het theaterconcert ’70 jaar Liesbeth’. Na afloop van de voorstelling feliciteerde producent Albert Verlinde haar met 70 rode rozen en sprak goede vriend Wim Kok lovende woorden over haar. Samen met Liesbeth onthulde hij de buste die Raphaël Hermans, de kleinzoon van Toon Hermans, van haar maakte. De buste krijgt een vaste plek in de foyer van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en zal daar ook voor het publiek zichtbaar zijn. De theaterconcerten van Liesbeth List zijn slechts twee maanden te zien in verschillende theaters in Nederland.

Afgelopen december bereikte Liesbeth List de respectabele leeftijd van 70 jaar. Hoe anders dan in het theater omgeven door haar publiek en gedragen door de prachtige liederen over leven, liefde en dood kan zij haar verjaardag vieren. Omringd door haar eigen band neemt Liesbeth haar publiek mee vanaf het begin van haar carrière in de jaren ’60 toen zij haar eerste auditie deed bij Toon Hermans, naar de intense chansons van Jacques Brel, de ontmoeting met Frank Boeijen, de zegetocht van ‘Piaf de musical’, de Mauthausen cyclus van Mikis Theodorakis en natuurlijk een leven lang met Ramses Shaffy.

’70 jaar Liesbeth’ is slechts tot en met 20 maart 2012 te zien in de Nederlandse theaters en sluit af in Koninklijk Theater Carré te Amsterdam.

Foto’s (c) 2012 Freddie de Roeck

,