Explosief vzw brengt feestelijke komedie ‘Twee koeken is een paar’

Halloween staat voor de deur, Sinterklaas is nog in Spanje en onze kerstinkopen moeten nog gedaan worden. Toneelgezelschap Explosief vzw uit België slaat even al deze feestdagen over en viert nu al oud-op-nieuw. Alhoewel, ‘vieren’ is niet het juiste woord. Tijdens hun nieuwe komedie ‘Twee koeken is een paar’ nemen zij de eindejaarsperiode en de bijhorende feestperikelen op de korrel. Hilarisch en heel herkenbaar tegelijk. Iedereen is wel eens verplicht om tegen z’n zin naar een familiefeest te gaan. En beleven we niet allemaal de feeststress in december?

Het verhaal is opgebouwd uit drie opeenvolgende nieuwjaarsfeestjes. Josje en haar zussen Betty en Tina zijn zowat verplicht om ieder jaar langs te gaan bij hun tante Jeannine. Ze kunnen er moeilijk onderuit want Jeannine heeft een mooi fortuin en iedereen wil haar te vriend houden om de erfenis veilig te stellen. Voor Josje wordt het extra spannend want zij zou wel eens uit de boot kunnen vallen als iemand verklapt dat ze lesbisch is. Dat zou bij de conservatieve Jeannine in het verkeerde keelgat kunnen schieten. Betty en Tina maken het Josje wel heel erg moeilijk.

Het gerucht gaat dat het stuk grotendeels gebaseerd is op de echte familie van schrijver/regisseur Mario Galicia. ‘Er zijn inderdaad wel heel veel gelijkenissen, en ik geef toe dat sommige dialogen letterlijk zijn overgenomen uit het echte leven,’ laat Mario ons weten, ‘maar er zijn ook wel verschillen, hoor. Bij ons gaat het er niet zo bitsig aan toe. Laten we het erop houden dat gelijkenissen berusten op een extreem groot toeval.’ voegt Mario er lachend aan toe.

Vijf jaar geleden bracht de toenmalige jeugdgroep van Explosief vzw deze familiekomedie voor de eerste keer. ‘Het is geen herneming,’ klinkt het bij Explosief vzw, ‘maar een grondige remake’. Zo kregen we in de oorspronkelijke versie enkel nieuwjaarsdag te zien. Nu beleven we ook drie keer oudjaar en wordt er zelfs live gezongen door een klein koortje dat bestaat uit enkele leden van Kort Lontje (de huidige jeugdafdeling).

Kom dit jaar dus extra vroeg in eindejaarstemming op dinsdag 31 oktober, vrijdag 3 en 10, zaterdag 4 en 11 november om 20u in gbs De Puzzel (De Bruynlaan 19, Begijnendijk, nabij Aarschot, België). Kinderen vanaf 8 jaar zullen eveneens plezier beleven aan deze feestelijke komedie. Op de planken: Ellen Ooms, Karen Van Roie, Glenn Goovaerts, Sofie Ooms, Soraya Neuts, Lieve Peirtsegaele, Robin Meynaerts, Nathalie Van Espen, Luca Nollet, Lomme Ternier, Nele De Proost, Janne Serneels, Runne De Haes, Charlotte Peeters, Lies Vanstechelman en Enya Wolfs

Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor alle voorstellingen. Reserveren kan via e-mail reserveer@explosiefvzw.be of telefonisch na 19 uur: +32 (0) 499 77 21 26.