Premiére tournee De Gelaarsde Kat belooft veel goeds

De sprookjesmusical ‘De Gelaarsde Kat’, geproduceerd door Efteling Theaterproducties, beleefde op zondag 2 oktober 2016 haar feestelijke première in het Efteling Theater te Kaatsheuvel. De productie stond een seizoen in het Efteling Theater maar gaat vanaf oktober 2017 de Nederlandse Theaters in. Op 15 oktober ging de theatertournee van start in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

De musical vertelt het verhaal van Tim, een jonge jongen die op een dag een bezoek brengt aan het kasteel van de boze tovenaar Mavros. De tovenaar tovert Tim om tot een kat als hij ontdekt dat Tim eten uit de tuinen probeert te ontvreemden. Tim, vanaf dat moment de gelaarsde kat, maakt een moeizame periode door als hij zichzelf probeert aan te sluiten bij zijn soortgenoten. De pratende kat beangstigt de andere poezenbeesten totdat hij een kattenvrouwtje ontmoet die hem adviseert te zwijgen in het bijzijn van mens en kat. Een kat hoort immers te miauwen, en niet te praten.

De gelaarsde kat (Marcel Visscher) wordt uiteindelijk geadopteerd door een molenaar met drie zoons, zoals in het sprookje overlijdt de molenaar en wordt zijn nalatenschap geërfd door zijn kinderen. Een van hen erft de molen, de ander de ezel en molenaarszoon Bas (Jeroen C. Molenaar) erft de kat. Ondanks zijn allergie voor katten is Bas altijd trouw blijven zorgen voor de kat waarvoor de gelaarsde kat hem uiteindelijk graag wil bedanken. Nadat de welbekende kleren en laarzen zijn aangetrokken besluit de kat een stokje te steken voor het liefdesleven van zijn baasje. Bas heeft namelijk al een tijdje een oogje op de dochter van Koning Christiaan van den Eersten – de tweede (Dick Cohen). De sprookjesachtige prinses Tessa (Nienke Latten) mag echter alleen trouwen met een man van adel. Maar, daar heeft onze gelaarsde kat al een plannetje voor bedacht…

De productie, gepresenteerd als familiemusical, weet zo’n ruime 75 minuten te verrassen. Met pittige choreografieën, een ijzersterke cast en een prachtig decor streelt de musical oog en oor. De musical is dan ook vermakelijk voor zowel het jonge als het volwassen publiek. De verhaallijn is laagdrempelig en doorgoten met een flinke dosis humor waarop scriptschrijver Allard Blom en regisseur Mark van Haasteren meer dan trots mogen zijn. Ook weet het impresariaat opnieuw het gebruik van kindergastrollen te implementeren, waardoor jonge kinderen de kans krijgen om eenmalig in een grote musical te staan. Aandoenlijk om te zien en traditiegetrouw zijn deze kinderen de kers op de taart.

Foto’s (c) Bas Oeijen

,

Geef een reactie