TheaterTekstTalent voor Elly Scheele

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft het stipendium voor theaterauteurs – TheaterTekstTalent 2018 – toegekend aan Elly Scheele voor haar plan Of Ja. De prijs werd maandag 11 september uitgereikt tijdens de Middag van de Toneeltekst in de Stadsschouwburg te Amsterdam. De toneelschrijfster ontvangt een bedrag van €12.500 voor het schrijven van een nieuwe theatertekst én €22.500 voor uitvoering ervan.
Elly Scheel (Utrecht, 1987) volgde de opleiding Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Ze schreef onder meer een monoloog voor de tentoonstelling De Tweeling en de dramateksten over de Amerikaanse verkiezingen voor het toneelstuk Stemmen! Een 12-uur durend verkiezingsspektakel. Met haar plan Of Ja schetst Elly Scheele de gekunstelde communicatie tussen mensen en het ongemak dat daarbij ontstaat via drie situaties: de buurt-barbecue, een parenclub en een netwerkborrel. Het gesprek, de dialoog, is niet alleen een middel waarmee het verhaal wordt verteld, het is het thema van het toneelstuk zelf.
TheaterTekstTalent is een stipendium voor theaterauteurs, ter beschikking gesteld door een CultuurFonds op Naam: Fonds De Versterking. Doelstelling van het fonds is het geven van een kwaliteitsimpuls aan de Nederlandse theatersector. Fonds De Versterking is door een anonieme mecenas ingesteld bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Naast de €12.500 voor het schrijven van het toneelstuk, wordt een bedrag van €22.500 beschikbaar gesteld als startbijdrage voor de uitvoering van het stukMet het financieren van nieuw theaterwerk, hoopt het Cultuurfonds bestaande en nieuwe publieksgroepen met actueel, nieuw toneelrepertoire in aanraking te brengen.
De jury van TheaterTekstTalent werd gevormd door Joachim Fleury (advocaat en initiator van TheaterTekstTalent), Thibaud Delpeut (regisseur), Cecile Brommer (dramaturg), Sophie Kassies (dramaturg en toneelschrijver) en
Maaike Bergstra (toneelschrijver en winnaar TTT 2016).
De middag van de Toneeltekst is een initiatief van Het Nederlands Theater Festival, De Tekstsmederij en Prins Bernhard Cultuurfonds. Het programma stond volledig in het teken van hedendaagse toneelteksten en hun schrijversOok presenteerde de vorige winnaar van het TheaterTekstTalent, Koen Caris, fragmenten van zijn nieuwe toneeltekst MIJN in een korte geënsceneerde lezing.
Het Prins Bernhard Cultuurfonds  is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen stimuleren we bijzondere initiatieven en talent. Als inspirator van hedendaags mecenaat geven wij particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie

Geef een reactie