Typetjes van Plien en Bianca houden ‘Slippers’ vermakelijk

Alan Ayckbourn is op gebied van blijspelen een onovertroffen veelschrijver. In 43 jaar schreef hij bijna 50 komedies die wereldwijd vertolkt worden. De vertaling van ‘Relatively Speaking’ uit 1965 resulteerde in de Nederlandse versie ‘Slippers’. De nieuwste versie ging donderdag 20 april in het DeLaMar Theater in première. Aan de cast kan het niet liggen met de komedietoppers Plien & Bianca en de heren van Droog Brood.

Slippers: Het verhaal

Ginny (Bianca Krijgsman) woont in Londen op een klein flatje met haar nieuwe vriendje Greg (Peter van de Witte). Ze heeft ondertussen ook een affaire met haar getrouwde baas (Bas Hoeflaak) maar wil hier een punt achter zetten. Op de dag dat ze een einde aan haar verhouding wil maken ontdekt Greg een paar vreemde slippers in huis en een vreemd adres.
Ginny verzint een smoes en zegt dat het adres van haar ouders is. Greg bedenkt daarop een plan om stiekem voor haar uit te reizen om haar ouders ( Plien van Bennekom & Bas Hoeflaak) te ontmoeten, en haar vader om haar hand te vragen.

Wat volgt is een ontmoeting met gekke wendingen, versprekingen en hilarische momenten.

De voorstelling

Het eerste half uur was het duidelijk aftasten welke soort komedie het zou gaan worden. De grappen waren wat flauw, maar door het grappige accent (Gronings?) van Ginny werd dit naar de achtergrond gedreven. Het simpele decor was meer dan voldoende om de twee locaties weer te geven. Het hele verhaal speelt zich eerst af in het appartementje in London, en vervolgens in de tuin van Philip en Sheila.

Vanaf het moment dat de verhaallijn compleet door de war wordt gehaald, door de misverstanden en aannames, veranderde het stuk in een ouderwetse Hollandse klucht. Met name de rol van Plien zorgde voor de meeste lachpartijen. Met een mimiek die op de hoogste balkonrijen kon worden waargenomen kreeg ze de lachers op haar hand. Ze gaf haar personage een mix van Hyacinth (van de Engelse serie Keeping Up Appearances) en Mien Dobbelsteen welke erg grappig uitpakte.

Waardering

Het blijft natuurlijk een komedie van 50 jaar oud met grappen en verhaallijnen van een halve eeuw geleden. Ook blijft Britse humor lastig vertalen naar Nederlandse grappen, en is de vergelijking naar de Hollandse klucht snel gemaakt. Het stuk mist de typische panieksituaties en hilariteit van de klucht, maar door de geweldige typetjes van de dames is Slippers een goede vermakelijke komedie geworden.

Slippers staat nog tot 9 juni in het DeLaMar Theater, kijk hier voor de volledige speellijst en kaartverkoop.

, ,
Getagged

Geef een reactie