ANNE… 70 jaar vrijheid… opdat we niet vergeten

In Theater Amsterdam werd op 3 mei 2015 stilgestaan bij 70 jaar vrijheid. Voorafgaand aan de theatervoorstelling ANNE waren ruim 800 bezoekers getuige van een bijzondere programma rondom Anne Frank. Anne’s jeugdvriendin Jacqueline van Maarsen vertelde over de vriendschap met Anne voor en tijdens de oorlog. Ook bracht de boyband ‘MainStreet’ voor het eerst hun single ‘Dear Kitty’ ten gehore.

DSC_0012De presentatie van het half uur durend programma alvorens de aanvang van de theatervoorstelling ANNE lag in handen van Zarayda Groenhart. Zij mocht de Jeugdvriendin van Anne Frank persoonlijk verwelkomen op het podium van Theater Amsterdam. Jacqueline van Maarsen vertelt daarop over haar vriendschap met Anne Frank voor- en tijdens oorlogstijd. Zo vertelde ze onder andere over haar ontmoeting met Anne Frank en over de verdwijning van de familie Frank tijdens de oorlog. “Ik heb nooit meer iemand ontmoet die zoveel liefde voor het leven had als dat Anne Frank had.” aldus Van Maarsen. Doordringend zijn daarop de woorden die Anne Frank schreef in een afscheidsbrief aan Van Maarsen, de voordracht van dit stukje geschiedenis gaat dan ook door merg en been met als resultaat dat het publiek in Theater Amsterdam duidelijk is geraakt door het verhaal van Jacqueline.

DSC_0177Als afsluiting van het programma beklom de Nederlandse Boyband MainStreet het Amsterdamse podium die hun single Hello Kitty voor het eerst live ten gehore brachten. Het liedje werd geschreven met als inspiratiebron het dagboek van Anne Frank, en de band die Anne met haar dagboek had. MainStreet gaat op Bevrijdingsdag (5 mei 2015) ditzelfde lied ten gehore brengen op diverse bevrijdingsfestivals in Nederland, zij reizen hier per helikopter naar toe. Dit doen zij om het verhaal van Anne Frank door te vertellen aan onder andere de jongere generaties.

“Om een toekomst op te bouwen, moet je het verleden kennen.” – Otto Frank, 1967

Na afloop van dit bijzondere programma wordt het publiek meegenomen naar het verhaal van Anne Frank in de theatervoorstelling ANNE die sinds 8 mei 2014 in Theater Amsterdam te zien is. Een krachtig maar bovenal bijzonder theaterstuk dat eer doet aan de geschiedenis van Anne Frank.

ANNE is gebaseerd op het welbekende dagboek van Anne Frank, een meisje wat dat samen met haar gezin moest onderduiken voor de Duisters in een achterhuis van een kantoorpand aan de Prinsengracht te Amsterdam. De 13-jarige Anne Frank schreef destijds een dagboek over haar leven in het achterhuis. Dat inmiddels wereldberoemde dagboek, is dan ook de leidraad van deze massale theaterproductie die voor onbepaalde tijd te bezichtigen is in Theater Amsterdam.

DSC_0080De voorstelling begint met een fluisterend dialoog tussen de zusjes Anne en Margot Frank, er bekruipt je kippenvel als er wordt gesproken over ‘na de oorlog’ en de daar bij behorende dromen. Terug naar de oorlogstijd waar Joden niet meer veilig zijn en door de nazi’s in grote getale worden afgevoerd naar concentratiekampen, terug naar de tijd waar Joden geen mensen meer zijn.

Op 12 juni 1942 viert Anne Frank haar dertiende verjaardag samen met haar vrienden en familie in haar woonhuis aan het Merwedeplein in Amsterdam. Op deze dag krijgt Anne van haar ouders een dagboek cadeau dat ze zelf ‘Kitty’ noemt. Vanaf deze dag heeft Anne de intentie om dagelijks in haar dagboek te schrijven, wat ze dan ook vol overgave belooft aan haar familie. Als de familie Frank besluit dat Margot niet zal ingaan op de eis van de SS om te gaan werken in een werkkamp, moet de familie direct onderduiken. Margot vertrekt diezelfde avond nog naar het achterhuis en de familie Frank brengt nog één nacht door in het huis aan het Merwedeplein voordat ook zij vertrekken naar het schuiladres aan de Prinsengracht. Het adres waar ze ruim twee jaar zullen doorbrengen voordat ze in handen vallen van de Duitsers en worden gedeporteerd naar concentratiekampen.

De decors in de voorstelling ANNE zijn imposant en op ware grootte nagebouwd. Zo is het achterhuis in alle grootsheid nagebouwd, alle vier verdiepingen van zowel het achterhuis als het voorkantoor zijn op ware grote ten tonele gebracht. De productie weet theatertechnisch te imponeren en vergeleken met een jaar geleden lukt dat de acteurs nu ook beduidend beter. ANNE wordt vanuit het retrospectief verteld met als rode draad een gesprek in Parijs tussen een uitgever en Anne. Het moment dat de familie Frank en de familie van Pels uit het achterhuis worden gehaald door de Duitsers komt beladen over. Het puntje van de stoel wordt echter echt bereikt net voor de slotscène waar Otto Frank als enige overlevende uit het achterhuis in een pijnlijk monoloog vertelt hoe het is afgelopen met zijn mede bewoners uit het achterhuis. Aan dit kleine stukje monoloog ontbreekt niets en het weet de theaterbezoeker nog steeds diep  te raken.

ANNE geeft nog steeds een indrukwekkende kijk in het wereldberoemde verhaal van Anne Frank en producenten Levita en Abrahams weten een boeiend, krachtig, maar bovenal bijzonder theaterstuk ten tonele te brengen. Opdat wij nooit vergeten…

DSC_0099

,

Geef een reactie