Herman Finkers komt met Sinterklaasboek

9789490393243Herman Finkers is de schrijver van een bijzonder sinterklaasboek: Sinterklaas en de arme kindertjes. Het boek bevat een sfeervol sprookje, bestemd voor kinderen én voor volwassenen. Het verhaal verscheen eerder in beperkte oplage voor een koffiemerk, maar is nu voor het eerst en opnieuw vormgegeven in de boekhandel verkrijgbaar. Illustrator Kirsten van den Berg maakte tekeningen bij het verhaal van de cabaretier. Het boek wordt uitgebracht door uitgeverij Bookie-Lookie.

Het sinterklaassprookje van Finkers is een geraffineerd geschreven verhaal waarin zijn kenmerkende humor volop aan bod komt. Kinderen herkennen zich in de personages van het verhaal, ouders herkennen de stijl van Finkers, zijn taalgevoeligheid en de onderliggende thema’s die hij aansnijdt.

De discussie rondom Zwarte Piet is niet het thema van het boek, maar de schrijver blijkt hier wel ideeën over te hebben. Herman Finkers: “Tja, al die onenigheid over Zwarte Piet. Ik weet niet wat het is, maar ik weet wel wat het níet is. Het is niet de bedoeling.”

Lang, lang geleden was het op vijf december steenkoud en was Sint nog iets minder oud. Sint Nicolaas en Piet ontmoeten Nico en zijn onafscheidelijke muisje; Jet, die met haar familie in het huisje-met-de-kromme-schoorsteen woont; een jongetje dat geen schoenen draagt en nooit iets zegt vanwege zijn spraakgebrek en drie kindertjes die door de herbergier als rookvlees in een schoorsteen zijn opgehangen. Sint en Piet zorgen goed voor deze arme kindertjes en enkelen van hen gaan zelfs mee naar Spanje om de pietenopleiding te volgen en als tolk. De vrij uitgebreide teksten staan op de linkerpagina aangevuld met een zwart silhouetknipsel. De smaakvolle kleurenillustraties vullen de rechterpagina. Met name de winterse taferelen zijn erg mooi geschilderd. Voor het negende jaar op rij worden er in opdracht van Douwe Egberts drie sinterklaasboeken* geschreven door bekende Nederlanders en geïllustreerd door gerenommeerde illustratoren. Prentvertelling in oblong formaat met de kenmerkende humor van Herman Finkers, waarin de platen beklijven en het verhaal verrassend is. Finkers levert met dit sinterklaassprookje geen traditioneel en voorspelbaar sinterklaasverhaal af. Vanaf ca. 5 jaar.

,

Geef een reactie