Premières en uniek internationaal werk op Festival a/d Werf

Festival a/d Werf sluit haar laatste editie af met een breed palet aan voorstellingen: van een 24-uurs happening tot hevige theatrale debatten over onze samenleving, van een stadswandeling met een dakloze tot een rondleiding in een Utrechtse fabriek. Vanaf vandaag staat het gehele programma van Festival a/d Werf online op www.festivalaandewerf.nl. Bijna dertig voorstellingen staan van 17 t/m 26 mei op zo’n twintig locaties in de stad Utrecht. Opvallend is het grote aantal producties dat er in première gaat: maar liefst acht Nederlandse en dertien wereldpremières.

Een deel van het nieuwe werk bestaat uit de laatste productielijn van het productiehuis Huis a/d Werf: een bijzondere, afwisselende collectie. Zo voert Pieter Van den Bosch vuurexperimenten uit in een verlaten loods. En vestigt Floris van Delft zich voor de Stadsschouwburg Utrecht om samen met het publiek een nieuwe staat op te bouwen. Of wat te denken van de 24-uurs happening Heide van Maika Knoblich en Hendrik Quast, waarin met hulp van het publiek de hele levenscyclus van de heide wordt nagebootst in Theater Kikker. In totaal presenteert Huis a/d Werf negen eigen en coproducties.

Uit het buitenland komt het ambitieuze locatietheaterproject Ciudades Paralelas / Parallel Cities waar het festival al eerder over berichtte. Hieraan wordt een nieuw project toegevoegd van Lotte van den Berg: een wandeling met een dakloze, door de straten die hij als zijn thuis beschouwt. Absolute highlight is ook Donkere Kamer, een productie die Dries Verhoeven maakte bij de Münchner Kammerspiele. Het publiek bekijkt de wereld in deze intieme en aangrijpende voorstelling door de ogen van blinde performers. Wie de werkelijkheid pas echt de theaterzaal in halen zijn Yan Duyvendak en Roger Bernat. Zij nodigen echte rechters, advocaten, aanklagers en dokters uit en veranderen de schouwburg in een rechtszaal, waarin Hamlet veroordeeld wordt voor de moord op Polonius.

Voor de mensen die gretig worden van dit volle programma zijn dagroutes en thematische pakketten een uitkomst. Zo organiseert het festival op de laatste zaterdag een Theater Trendroute: the latest fashion in het theater in een volledig dagprogramma, inclusief vier voorstellingen en een lezing. En maandag 21 mei staat in het teken van City Tracks, een conferentiedag die de stad als podium betreedt, met lezingen, discussies met theatermakers en actief onderzoek naar de gelaagdheid van de stad in een urbane ontdekkingstocht.