Bloednieuw, speciaal voor Zuid-Nederland

Op 6 januari startten de jonge en beloftevolle theatermakers Emke Idema, Karin Netten, Jan Martens en Lucas Schlicher de theatervoorstelling Gloednieuw. De programmeurs van Gloednieuw staan als een blok achter de vier toerende makers Emke Idema, Karin Netten, Jan Martens en Lucas Schlicher. Gloednieuwviste het beste en boeiendste uit de school van verse jonge makers, die onder de hoede van onze zuidelijke theaterwerkplaatsen hun stijl, vakmanschap en zeggingskracht hebben gepolijst.

Het minifestival Gloednieuw wil de banden tussen maker, theater en publiek versterken. Een gesprek vooraf, waarbij het publiek actief betrokken wordt, en de mogelijkheid achteraf nog met de makers in gesprek te gaan of op een andere manier je mening kenbaar te maken zijn onderdeel van elke avond Gloednieuw. Om dit alles in goede banen te leiden is elke dag een van onze twee hosts, Lucas de Man en Adeline van Lier, aanwezig.

De ins en outs van het gat in je hoofd | Emke Idema Emke vindt eten raar. Samen met het publiek probeert ze te achterhalen wat onze eetgewoonten zeggen over hoe we met elkaar samenleven. Een eigenzinnige en soms intieme zoektocht naar de ins en outs van het gat in ons hoofd.

A small guide on how to treat your lifetime companion | Frascati Producties | Jan Martens Performer en choreograaf Jan Martens maakte een voorstelling over de liefde; een zacht en intiem dansstuk dat zowel botst als boetseert.

By familiar light | Lucas Schlicher In deze voorstelling krijg je een inkijk in het korte leven van Gerard Helwegen (1951-1971), de bijzondere oom van de maker die hem zijn eigen leven en dood laat beschrijven. De wereld die Schlicher schetst, is donker en poƫtisch.

Elfriede | Karin Netten Een muzikale voorstelling, waarbij fysiek spel de intimiteit binnen het gezin, of juist het gebrek eraan, uitvergroot. Theatermaakster Karin Netten baseerde haar heftige familiedrama Elfriede op het intense leven van Elfriede Jelinek, Oostenrijks schrijfster, winnaar van deNobelprijs voor Literatuur.

Gloednieuw speelt nog op 19 en 20 januari in Plaza Futura in Eindhoven, 45 en 25 januari in Het Huis van Bourgondiƫ in Maastricht en op 27 en 28 januari in de NWE Vorst in Tilburg.