Beatrice Van Der Poel en Marcel de Groot niet te stoppen in Voor We Verder Gaan

Zangeres Beatrice van der Poel en gitarist Marcel de Groot vormen een bijzonder muzikaal duo in de voorstelling Voor We Verder Gaan. Een Nederlandstalig theaterconcert waarin ze eigen stukken vertolken, aangevuld met vertaalde soul-, pop- en bluesklassiekers. Beiden zijn gezegend met een krachtig stemgeluid, melancholiek gitaarspel en een vlijmscherpe visie op het leven. Solo’s en duetten worden afgewisseld met gesproken literaire teksten van Thomas Verbogt over pas op de plaats maken en de zin van het weer verder gaan.

Voor We Verder Gaan is na Langzaam Los en Hard en Hoofd de derde theaterproductie van Van Der Poel. De roodharige zangeres en stemactrice, die vroeger vooral te vinden was in clubs en popzalen, voelt zich steeds beter thuis in het theater: “Het theater biedt de ambiance om mijn composities, tekstinterpretatie en communicatie direct met het publiek te verdiepen.”

Voor deze nieuwe voorstelling besloot ze terug te gaan naar de kern van een liedje, en tegelijkertijd naar de kern van haar eigen carrière. “Ik zit 25 jaar in het vak en heb zoveel verschillende dingen gedaan. Van jaren 30-jazz, funk en rock naar abstracte piepknor-muziek, en van overdadige big band naar Nederlandstalige kleinkunst. Ik voel dat ik nu op een soort breekpunt ben aanbeland. Nadat ik mijn tweede theatertour had afgerond en een luisterboek had uitgebracht, dacht ik ‘wat ga ik nu doen?’ Ik sta op een punt in mijn leven dat ik alles moet laten bezinken, dat ik even moet bijkomen voor ik weer verder ga. En ik merkte dat dat voor veel mensen geldt.” Na veel soul searching, besloot ze toch verder te gaan met muziek. “Muziek is mijn uitlaadklep. Ik word zo gelukkig van de response van het publiek. Ik kan niet stoppen, ik ga door!”

Puur en confronterend
Met allerlei nieuwe ideeën in haar hoofd, klopte ze aan bij gitarist Marcel de Groot, die haar begeleidde tijdens haar vorige shows, en vroeg hem samen met haar een voorstelling te maken. Niet alleen omdat hij zo’n goede theatrale begeleider is, maar vooral vanwege zijn aantrekkelijke karakter en muzikale talent. “Marcel inspireert mij. Hij heeft oor voor liedjes. Soms komt hij met een tekstvoorstel waar ik zelf nooit op was gekomen, maar wat de lading van het hele liedje dekt,” licht Van der Poel toe. “Hij is een begenadigd singer/songwriter, heeft zelf ook een aantal Nederlandstalige platen uitgebracht, en heeft dus zeker niet alleen een begeleidende rol. Integendeel, we vormen echt een duo.”

Het was wel even een omslag voor beiden: Van Der Poel staat niet langer meer alleen op de voorgrond, en Marcel niet meer slechts op de achtergrond. “Als je met z’n tweeën op het podium staat, ben je heel erg afhankelijk van elkaar. Er is niks waar je op terug kunt vallen. Dat vind ik een hele mooie uitdaging.”

Het decor van Voor We Verder Gaan bestaat uit een landschap van gitaren, verder niks: geen combo, geen decorstukken, alleen het muzikale duo zelf vooraan het podium, confronterend dichtbij het publiek. “Het uitgangspunt is het liedje in zijn puurste vorm. Door liedjes zo puur mogelijk te brengen, winnen ze aan kracht.”

Bijzondere mix van muziek en literatuur
Van Der Poel, niet vies van onverwachte wendingen en het experiment, vroeg ook dit keer weer aan auteur Thomas Verbogt om korte literaire introductieteksten te schrijven. Hij leverde eerder al teksten aan voor Hard & Hoofd, en samen maakten ze het luisterboek Het Toeval Dat Geluk Heet. Van Der Poel vindt zijn bijdragen aan haar shows zeer waardevol. “Zijn teksten zetten de luisteraar op een geheel ander spoor. Hierdoor komen de liedjes erna nog harder en verrassender aan. Het versterkt elkaar. De liedjes worden dan hoofdstukken in een verhaal. De teksten van Thomas zuigen het publiek als ’t ware de liedjes in.”

Thomas Verbogt is al jaren fan van Van Der Poel. Ze leerden elkaar kennen nadat Verbogt aan al zijn vrienden een cd van Van der Poel had gegeven. Hij is dan ook zeer lovend over haar. “Wat me in haar en haar werk fascineert is haar eigenzinnigheid, haar passie en haar wil grenzen op te zoeken, muzikaal en tekstueel. Bovendien komt ze uit voor wat ze belangrijk vindt, voor mij een voorwaarde me bij wat voor kunstuiting dan ook betrokken te voelen. Haar Nederlandstalige repertoire interesseert me zeer, vooral door de voortdurende buitengewoonheid ervan. En door haar grimmige melancholie.”

Tekstbijdragen voor liedjes zijn er van de Amsterdamse stadsdichter F. Starik en van de dichter Jean Pierre Rawi. “Starik stuurde mij een bijzonder gedicht over twee ruziënde geliefden, In De Bonen. Ook onder een tekst van Rawi, waarin letterlijk de woorden ‘voor we verder gaan’ stonden, schreef ik muziek. Het was voor mij nieuw om teksten van anderen te voorzien van muziek.”

Stilstaan bij het hier en nu
Voor We Verder Gaan is volgens van Der Poel een muzikale voorstelling met een literair randje en inhoudelijke verdieping. Een moment om pas op de plaats te maken en stil te staan bij het leven. “We leven in een maatschappij waarin alles snel moet en niets meer enige waarde heeft. Dat is doodvermoeiend. Daar gaat deze voorstelling over: laten we nou eens stil staan bij de dingen die ons overkomen, en genieten van het moment! Het is namelijk zo voorbij, alles is vergankelijk. Ik hoop dat mijn show een moment is om even stil te staan in deze snelle, harde, vluchtige wereld waarin we leven. Stilstaan…. voor we verder gaan.”

Voor We Verder Gaan is vanaf 21 januari te zien in diverse theaters in Nederland. De officiële première is op 7 februari in De Kleine Komedie in Amsterdam, de voorstelling loopt t/m maart 2012. Meer informatie via www.VEtheater.nl.

Foto (c) Jano van Gool