Ricky Gervais in topvorm in Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 08-09-2017. Optreden van komiek Ricky Gervais in AFAS Live. Foto: Andreas Terlaak

Komiek Ricky Gervais is bij het grote publiek natuurlijk bekend als David Brent uit de tv-serie ‘The Office’. Sinds vorig jaar heeft de succesvolle Britse komedie een heuse spin-off gekregen in de vorm van ‘David Brent: Live On The Road’. Met zijn ‘Humanity’ tour reist Gervais de wereld rond en is hij inmiddels in Nederland beland. De twee shows in AFAS Live waren in mum van tijd uitverkocht. Maakt hij de hoge verwachtingen ook waar in Amsterdam?

Ricky Gervais

Nederland, Amsterdam, 08-09-2017. Optreden van komiek Ricky Gervais in AFAS Live. Foto: Andreas Terlaak

Waar hij in The Office en Extras jaren lang furore maakte als een van de grappigste acteurs van het moment, waren de kritieken op de nieuwe serie keihard. Een beetje te vergelijken met de Spinn-off van ‘Friends’, waar de opvolger ‘Joey’ ook faliekant mislukte. Wellicht was dat de reden dat Ricky Gervais na 7 jaar weer eens een stand-up komedie show schreef. De AFAS Live was omgetoverd tot een prachtig theater die hij met gemak inpakte.

Social Media

De show heeft de titel ‘Humanity’ omdat de rode draad is hoe mensen reageren op elkaar en op het hedendaagse leven. Alhoewel hij eigenlijk vind dat dieren, en zeker honden, beter en leuker zijn dan de mens. Als opener stelt hij zich voor hoe bij het ontstaan van de diverse hondenrassen de onderlinge taken werden verdeeld. De Labrador die tevreden is als jachthond, de terriër die konijnenholen induikt en de poedel die de dankbare taak toegedeeld kreeg om bij de homoseksuele oudere man als schoothond te dienen.

Ook kwam hij nog even terug op de grap die hij over Bruce/Caitlyn Jenner maakte bij de Golden Globes vorig jaar. Hij doelde vooral op Jenner die als man een dodelijk ongeluk veroorzaakte maar als vrouw op handen gedragen wordt. Op zeer grappige wijze legt hij de grap nog eens uit die in Amerika nog steeds wordt beschouwd als smakeloos.

Het grootste gedeelte van de show spreekt hij voornamelijk over de reacties van zijn volgers op Twitter. Hilarische voorbeelden van tweets en (domme) antwoorden van de social media gebruikers. Hoewel de grappen elkaar in hoog tempo opvolgden liet Ricky Gervais wel degelijk stof tot nadenken achter.

Taboe

Nederland, Amsterdam, 08-09-2017. Optreden van komiek Ricky Gervais in AFAS Live. Foto: Andreas Terlaak

Steeds weer benadrukte Gervais dat (goede) grappen nooit de intentie hebben om mensen te kwetsen, maar dat men het tegenwoordig steeds vaker zo opvat. Hij ging ook geen enkel taboe uit de weg. Grappen over pedofielen, Hitler en chemokuren waren hard, grappig maar nooit over de schreef. Vooral het verhaal over ouder worden, en de bijbehorende gebreken, werden ontvangen met harde lachsalvo’s. Bij mannen die de 50 passeren wordt de balzak opeens groter dan de penis, maar de manier waarop Ricky daar achter kwam is een van de grappige hoogtepunten van het einde. Ook de onderlinge humor in de familie werd uit de doeken gedaan.

Ricky Gervais en het publiek waren in absolute topvorm in Amsterdam, en zal hij zelf met veel plezier terug denken aan zijn optreden in AFAS Live.

,
Getagged

Geef een reactie