Lach en traan staan dicht bij elkaar bij Chaplin, de Musical

Chaplin, de musical

Foto (c) Anouk van Breukelen

Op woensdag 28 december 2016 was de Nederlandse premiére van Chaplin, de musical. Charlie Chaplin, gespeeld door Nordin de Moor, is een jongen met talent voor pantomime. Zijn moeder lijdt aan geestenziekte en Charlie groeit na het vroege vertrek van zijn vader, op met zijn broer Sidney, gespeeld door Roel Vanderstukken.

Terwijl Charlie en Sydney op straat rondhangen wordt het talent van Charlie ontdekt. Hij krijgt de kans om groot te worden in Amerika. Hier ontwikkelt hij het personage Charlie Chaplin, de humoristische zwerver. Hoewel zijn leven bestaat uit veel roem en glorie zie je ook de keerzijde van het vak.

Chaplin, de musical is een prachtig verhaal over de weg van dromen en ambities, familie en vriendschappen, roem en glorie, maar ook alles wat je daaraan kwijt kan raken. Het publiek wordt mee genomen in het leven van Charlie, ziet hoe hij de top bereikt, en leeft met hem mee wanneer alles lijkt in te storten. Dit alles wordt vooral mogelijk gemaakt door het sterke spel en zang van Nordin de Moor. Ook andere bekende namen als Roel Vanderstukken, Marleen van der Loo, Goele de Raedt en Jeroen Phaff spelen overtuigend hun rol.

CHAPLIN, DE MUSICAL

Foto (c) Anouk van Breukelen

Het decor met een industriële uitstraling wordt multifunctioneel ingezet. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende projecties en zelfs de officiële stomme film is een onderdeel van de show. Hoewel de basis van het decor hetzelfde blijft, gebeurt er veel door middel van details, bewegende delen en doeltreffende belichting. De regie door Mariano Detry verdient waardering. De overgangen tussen de scènes verlopen soepel en zijn vindingrijk, er wordt goed gebruik gemaakt van de hoogte en diepte van het toneel.

Chaplin, de musical bevat een lach en een traan. Als publiek ben je zowel toeschouwer van het talent van Chaplin, maar ben je ook getuige van de pijn en twijfel van de persoon achter de snor en bolhoed. Deze musical over de beroemde zwerver uit de stomme films is slechts tot en met 3 januari 2017 te zien in het RAI Theater in Amsterdam.

CHAPLIN, DE MUSICAL

Foto (c) Anouk van Breukelen

,

Geef een reactie