Veel premieres op Theaterfestival Boulevard

Van 6 t/m 16 augustus viert Theaterfestival Boulevard zijn 31ste editie. Tijdens deze editie presenteren ze een inspirerend programma met Nederlandse – Vlaamse en internationale voorstellingen, waaronder 20 (Nederlandse) premières. Op 19 juni gaat het programma online en start de kaartverkoop. Theaterfestival Boulevard brengt gul en eigenzinnig werk van de beste makers uit de Lage Landen en van daarbuiten.

boulevardNederlandse premières van Vlaams theater
‘Het land Nod’ van de Vlaamse FC Bergman zal voor de eerste maal in Nederland te zien zal zijn. Met een mix van slapstick, poëzie en sterke filmische beelden nemen de Bergmannen je mee naar het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten. De wereldberoemde Vlaamse choreograaf Wim Vandekeybus en zijn groep Ultima Vez gaan met ‘Speak low if you speak love’ in première in Mons (België) en spelen aansluitend op Boulevard. Ook Theater Zuidpool speelt het indringend teksttheater ‘Al te luide eenzaamheid’ voor het eerst op Nederlandse bodem. De jonge Rebekka de Wit maakte in Antwerpen het prikkelende ‘Presentatie van het ongecensureerde moppenboek’ en brengt het werk nu in ons land. Theater FroeFroe/Laika gaan voor ons koken in ‘Pentamarone’ (13+), een diner met universele, grappige en gruwelijke sprookjes.

Internationale premières
Dankzij steun van Brabant C kan Theaterfestival Boulevard internationale gezelschappen naar ’s-Hertogenbosch brengen. Rimini Protokoll uit Berlijn maakt voor ‘s-Hertogenbosch een theatrale standswandeling. De voorstelling speelde eerder in onder meer Sint Petersburg, Sao Paulo en New York en is nu voor het eerst te zien in Nederland. In samenwerking met Jheronimus Bosch 500 wordt ‘Deep Dish’ van het Oostenrijkse gezelschap Liquid Loft getoond. Straattheatergezelschap Cie Oposito uit Frankrijk speelt op 16 augustus op en rond de markt met muziektheaterproductie ‘Kori Kori’.

Premières Nederlandse gezelschappen
Het Zuidelijk Toneel beleeft de première van ‘Rümke en de man door Europa’ en Schweigman& / Het Houten Huis gaan op Boulevard in première met de ervaringsvoorstelling ‘Curve’ (8+). Ook choreograaf Arno Schuitemaker toont in ’s-Hertogenbosch nieuw werk. Andere Nederlandse gezelschappen die men op het festival vindt: de Warme Winkel/Hot Shop is aanwezig met hun Lady MacBeth uit het district Mtsensk’, Wunderbaum met een spectaculaire avond over de glorende participatiesamenleving (‘We doen het wel zelf’). Theater Utrecht met de locatievoorstelling ‘Stad der blinden’ naar het gelijknamige boek van Nobelprijswinnaar José Saramago. Op de Nulandse heide speelt ‘Reuzen’, een angstdroom in negen taferelen van Theater Artemis.

Huizen bouwen op TRAMKADE
Nieuw dit jaar is het festivalhart op de Tramkade, een voormalig fabrieksterrein nabij de Verkadefabriek, met theater, eten, drinken, muziek en lange tafels waar publiek en kunstenaars elkaar treffen. Peter Verhelst is er te zien met zijn installatie ‘Laten we bergen bouwen’, alsook theatermaakster Alexandra Broeder met een speciaal ingericht theaterhuisje en de architect en theatermakers van Taat bouwen er samen met publiek een huis op. Lotte van den Berg zal er tien dagen lang neerstrijken om er stadsgesprekken te voeren met een divers samengestelde groep uit een bepaalde sector.

,

Geef een reactie