Omdenken Theatershow (Theater de Leest- Waalwijk, 20-3-2015)

omdenkenVoor de pessimist is het glas half leeg terwijl het voor de optimist half vol is. Met de theorie genaamd ‘Omdenken’ wordt er gekeken vanuit de derde benadering; waar is de kraan? De boekenlijn over Omdenken geschreven door bestsellerauteur ‘Berthold Gunster’ vliegen als warme broodjes over de toonbank. Auteur Berthold Gunster trekt ook dit seizoen weer met zijn authentieke theorie naar het theater, om theater bezoekend Nederland te overtuigen om eens minder ‘Ja, maar’ te zeggen en meer ‘Ja, en’.

Voor de derde keer trekt Berthold Gunster met een reprisevoorstelling naar de Nederlandse theaters. De voorstelling ‘Ja maar omdenken’ trok in Theater de Leest in Waalwijk een volle zaal. Samen met acteur Tim Winkel tracht Berthold
Gunster de ijzersterke omdenken-theorie middels een avondje informatief en interactief theater over te brengen op zijn publiek. Die theorie is op papier vrij simpel uit te leggen. Volgens Gunster is omdenken de tegenligger van ‘Vastdenken’, een denkwijze die wij als mens allen hanteren. We zien de beren op de weg en benaderen een situatie veelal als negatief. We zien een probleem en handelen daarna, of gewoon helemaal niet. Omdenken is datzelfde probleem benaderen als een feit en van dat feit dan weer een mogelijkheid maken. Als voorbeeld legt Gunster aan het begin van de avond een casus voor waar een oud dametje niet langs een groepje hangjongeren durft te lopen omdat deze een onprettige indruk op haar maken. In een vastdenk situatie zou je van de situatie weglopen, vluchten of een andere route naar je eindbestemming zoeken. In een omdenksituatie kies je er echter voor om het probleem te benaderen als een feit en dit te omarmen. Wat dan resulteert in de mogelijkheid dat het oude dametje een van de jongeren aanspreekt of hij haar wellicht naar huis wil begeleiden omdat ze zich niet zo veilig voelt.

Op papier klinkt het uiteraard allemaal makkelijker dan het daadwerkelijk is. Omdenken in de praktijk brengen is namelijk niet zomaar even gepiept. Vastdenken is namelijk een denkwijze die bij ons als mens zit ingeprogrammeerd. Gunster onderlegt dit gedurende de avond met diverse voorbeelden en citaten. Deels uit eigen werk, deels van anderen die hem op zijn beurt weer geïnspireerd hebben. Berthold brengt dit vol passie over naar zijn publiek. Ondanks de complexe theorie waar vele boeken over geschreven zijn, weet hij in een avond tijd het publiek wel de handvatten mee naar huis te geven om aan de gang te gaan met de omdenken theorie.

Die handvatten reikt hij samen met Acteur Tim Winkel aan door middel van korte sketches en vele interactieve momenten met het theaterpubliek. Door middel van casussen wordt het publiek uitgedaagd om hun vastdenkpatronen gedurende de hele avond opzij te leggen. Berthold speelt dan ook regelmatig met Tim een scene waarbij het publiek de opdracht krijgt om deze om te buigen tot een omgedachte situatie. Hierbij wordt het publiek geconfronteerd met het feit dat het zoeken naar de derde benadering en deze uitvoeren niet altijd even makkelijk is.

Waar de eerste helft van de voorstelling vooral draait om de techniek van het omdenken, neemt Berthold ons na de pauze mee naar het omdenken in onze relaties. Een erg vermakelijke en herkenbare tweede helft voor een groot deel van het publiek. Want wat gebeurt er als we soms even afwachten en onze partner de ruimte geven? Wat gebeurt er als we ‘Ja, en’ zeggen tegen onze zeurende moeder in het verzorgingstehuis? En wat gebeurt er als we meebuigen in onze contacten met anderen en gewoon schreeuwerig of juist erg rustig terug spiegelen naar onze gesprekspartner?

Ja-maar Omdenken brengt een dynamisch theaterprogramma naar de Nederlandse Theaters, vol hilariteit, herkenning en erkenning. Doormiddel van scherpe communicatie over en weer, ludieke sketches en scherpzinnige confrontaties wordt het publiek op hoog niveau vermaakt. Een avondje Ja-maar Omdenken resulteert dan ook in het feit dat ‘Ja, maar’ nooit meer hetzelfde zal zijn.

Geef een reactie