Theatergroep Azijn presenteert De koning sterft

De Koning SterftStichting Theatergroep Azijn presenteert haar eerste voorstelling van seizoen 2013/2014: De koning sterft. Deze absurdistische klassieker van Eugène Ionesco wist in het verleden al velen te ontroeren. In deze tekst, die bol staat van komische en wonderlijke beeldspraken, snijdt de Roemeen dan ook een aantal universele thema’s aan: de confrontatie met je eigen sterfelijkheid en de schijnbare zinloosheid van het bestaan. “Waarom ben ik geboren als het niet voor altijd is? Wat een flauwe grap.”

Over De koning sterft:
Eeuwenlang regeerde ‘de koning’ overeen al maar groeiend koninkrijk. Duizenden veldslagen voer hij aan. Altijd was de dappere koningte vinden in de voorhoede. Het was zijn tijd nog niet, zo wist hij. De tijden zijn echter veranderd en het koninkrijk is in verval geraakt. Met het opkomen van de zon brengt zijn echtgenote, koningin Marguerite, de koning het slechte nieuws: hij zal sterven vandaag. Met de hulp van zijn andere echtgenote, koningin Marie, en zijn trouwe dienaar Jules doet de koning er van alles aan om de dood te ontlopen.

De mens wordt steeds ouder, maar toch voelt zij steeds jonger de klok al tikken. Met het toenemen van de welvaart is de keuzevrijheid groter geworden dan ooit. De twintigers van nu kregen twee beloftes mee van hun ouders: “Je kunt later worden wat je maar wil,” en“Je bepaalt zelf de zin van je eigen leven.” Deze vrijheid neemt voor hen een enorme druk met zich mee: ze moeten presteren, ze moeten genieten, ze moeten rust nemen. Is dat wel vol te houden?

Stichting Theatergroep Azijn is begonnen als een initiatief van studenten van verschillende kunstvakopleidingen om voor zichzelf en andere kunstvakstudenten een platform te bieden waar ook naast het curriculum van de opleiding om theater gemaakt kon worden. Sinds seizoen 2014/2015 produceert Azijn jaarlijks twee voorstellingen van een jonge regisseur. Dit seizoen zijn dat De koning sterft en Onthand.

Speelinformatie:
20 en 21 februari: Het Huis, Utrecht, Aanvangstijd: 20:30
26 en 28 februari:Theaterstudio, Amsterdam, Aanvangstijd: 20:30
3 maart: Het Huis, Utrecht, Aanvangstijd: 20:30

Geef een reactie