Hollands Glorie speelt ‘Emma’s dilemma, 24 uur wankelt de troon’

emmaDe late middag van 4 december 1890. Na de bijzetting van Willem III worstelt Emma in Paleis Noordeinde met de vraag of de monarchie na het rampzalige koningschap van haar overleden echtgenoot nog toekomst heeft. Heeft ‘Koning Gorilla’ met zijn lompe en scabreuze gedrag niet zoveel krediet verspeeld dat het Nederlandse volk – nu uitgebreid kiesrecht onvermijdelijk lijkt – de voorkeur geeft aan een republiek boven de Oranjes?

Emma vreest van wel en twijfelt of ze het regentschap over haar jonge dochter en beoogd vorstin Wilhelmina wel op zich moet nemen. Is het niet verstandiger met haar terug te keren naar Duitsland? En zo zichzelf en bovenal Wilhelmina te behoeden voor de last van de monarchie. Heel verleidelijk, maar zo’n keuze betekent het onherroepelijke einde van de Oranje-dynastie.

Theatergezelschap Hollands Glorie richt met ‘Emma’s dilemma, 24 uur wankelt de troon’ de schijnwerpers op een constitutionele crisis die tot op heden onderbelicht is gebleven. Met haar bijzondere aanpak confronteert Hollands Glorie de kijker op indringende wijze met de emoties en twijfel die Emma dreigen te verscheuren. En die Nederland dichtbij een gekozen staatshoofd bracht.

Speellijst:
11 december: De Zalen, Den Haag (20.30 uur);
12 en 13 december: Rietveld Theater, Delft (aanvang: 20.30 uur) ;
14 december: De Nieuwe Regentes, Den Haag (aanvang: 20.30 uur);
18 en 19 december: Theater De Ware Liefde, Leiden (aanvang: 20.20 uur);
20 december: Theater De Zalen, Den Haag (aamvang: 20.30 uur).

,

Geef een reactie