Première Warhorse (Carre, 14-06-2014)

Première

De indrukwekkende rode loper voor Carré bevestigt het vermoeden dat er een grootse première te wachten staat vanavond. De tientallen fotografen en dozijn cameramensen verraadde ook meteen dat er behoorlijk grote groep BN’ers verwacht wordt. Eenmaal binnen, nippend aan een heerlijk glas wijn, is het genieten om te zien hoe iedereen een klein beetje aandacht van Joop hoopt te krijgen. Na het luiden van de bel is het dan eindelijk tijd voor het hoefgetrappel.

Het verhaal
Wanneer een Britse jongen (Albert) van zijn vader de verantwoordelijkheid krijgt voor de zorg van een veulen (Joey) kan zijn geluk niet op. Als de eerste wereldoorlog aanbreekt en het Engelse leger zo’n 6 miljoen paarden nodig heeft voor het front, verkoopt zijn vader het volwassen paard aan het leger. Hoewel Albert te jong is om te dienen weet hij zich toch aan te melden bij de cavalerie en begint de zoektocht naar Joey.

Het spel
Van te voren is door de diverse media al uitgelekt dat dit een enorme productie gaat worden, en zeker voor een reizend theaterstuk. De poppenspelers zijn maanden in opleiding geweest en het is bijzonder om te ontdekken dat je aandacht (ondanks de menselijke ledematen) toch echt naar de dieren gaat. De opmerking dat je na een paar minuten de poppenspelers niet eens meer ziet, gaat me toch echt te ver. Als er een volwassen man met een 3 meter lange stok en een kraai er op over het podium rent, kan ik deze man echt niet wegdenken en ook de vier mensenbenen tussen de paardenbenen zijn er toch echt.

De perfecte details in het gedrag van de paarden is ook meteen een kanttekening. Ik was soms zo gebiologeerd aan het kijken naar de minutieuze bewegingen van de dieren dat ik af en toe de verhaallijn kwijt dreigde te raken. Ook zijn sommige scenes gewoonweg te langdradig. Deze twee kleine minpuntjes vallen in het niet bij de rest van de productie. Het eenvoudige decor en mooie lichtspel geven op een goede manier de sfeer weer. Het belangrijkste is natuurlijk het spel van de acteurs, de combinatie van jong talent en ervaring is mooi in balans. Wanneer je de c.v. van de crew doorneemt is het duidelijk dat Van Den Ende alleen de allerbeste uit het vak toelaat.

Champagne
Opmerkelijk is dat er bij het geïnteresseerde publiek het idee bestaat dat Warhorse een spectaculaire musical is maar deze mensen zullen ietwat bedrogen uitkomen. Warhorse is zeker geen vrolijke musical maar een fantastisch indrukwekkend theaterstuk. Met dit idee in het achterhoofd zal een ieder na afloop een minuten durende ovatie afleveren zoals op deze première. En nu in volle draf naar de champagne.

,

Geef een reactie