Mannen komen Mars, vrouwen van Venus (Theaters Tilburg 15-5-2014)

In 1992 bracht John Gray het boek ‘Mannen komen Mars, vrouwen van Venus’ uit. Sinds die tijd zijn er al vele herdrukken van het boek geweest waar Gray zich verdiepte in hoe mannen en vrouwen denken, voelen, communiceren en liefhebben. Acteur Huub Stapel brengt met succes een theatervoorstelling die inmiddels al meer dan 400 keer gespeeld is in de Nederlandse theaters. Wij bezochten deze voorstelling in Tilburg

We kennen Huub Stapel van zijn glansrijke televisiecarrière: Moeder ik wil bij de Revue, Sint, Alles is liefde, Het meisje met het rode haar en de welbekende serie Flodder, waar hij de rol van Johnnie Flodder vertolkte. Met de voorstelling Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus boekte Stapel ook succes in de Nederlandse theaterindustrie. Hij speelde deze voorstelling voor ruim 300.000 man en wist een hoop los te maken bij het publiek. Relaties sneuvelden of werden na aanleiding van deze voorstelling zelfs gered, iets wat Stapel naar eigen zeggen zelf nooit verwacht had. De basis van deze voorstelling werd voor Stapel lange tijd geleden gelegd op een congres in Amerika, waar hij het boek van Dr. John Gray ontving. Dit boek belandde in de boekenkast totdat Stapel op een dag besloot het open te slaan. Het resultaat ging afgelopen seizoen in reprise en schreef geschiedenis als de langslopende one-man theatershow uit de Nederlandse theatergeschiedenis!

In deze voorstelling probeert Stapel de mannen en de vrouwen in de zaal tegen elkaar op te zetten en gelijktijdig ook weer dichter naar elkaar toe te brengen. Stapel brengt denkstof die voor elk echtpaar in Nederland goed zou kunnen zijn. Waarom doen mannen en vrouwen nou die bepaalde irritante dingen waar we ons dagelijks aan ergeren? Neem nou de man, waarom, als hij de trap op loopt neemt hij nooit de troep mee die op de trap liggen en waar hij met lege handen voorbij loopt? Of neem nou de gemiddelde vrouw, die een kledingkast vol met kleren heeft maar toch ‘niets heeft om aan te trekken’. Op al deze vragen geeft Huub Stapel antwoord, en dat antwoord is naar eigen zeggen altijd wetenschappelijk onderzocht en correct.

Het decor van de voorstelling is simpel maar doeltreffend. Geen uitgebreide lichtshows of decorstukken. Nu past het ook niet in de sferen van de voorstelling om deze groots op te zetten. De voorstelling voldoet aan alle kanten aan de eisen van een krachtige one-man show. Stapel kan zijn monologen boeiend en krachtig overbrengen en zoekt regelmatig interactie met het publiek, wat resulteert in hilarische taferelen. Doordat de voorstelling grotendeels bestaat uit voorbeelden uit het dagelijkse leven van een echtpaar, is de voorstelling voor veel theaterbezoekers erg herkenbaar.

Huub stapel loopt met deze eerste one-man-show niet al te hard van stapel en boekt duidelijk succes in de theaters. Dit resulteert in een hilarisch avondje uit dat wellicht zomaar wat kan veranderen in de gemiddelde relatie. Aanstaand seizoen keert Stapel dan ook terug met een nieuwe voorstelling gebaseerd op het rationale leven tussen de man en de vrouw. Ook deze voorstelling wordt geregisseerd door regisseur Peter de Baan en zal vanaf september in de Nederlandse theaters te zien zijn.

Geef een reactie