Vincent Bijlo presenteert unieke talkshow in het donker

Tijdens het Amsterdam Jazz Festival op zaterdag 7 juni zal niemand minder dan Vincent Bijlo het project Into the Blind presenteren. Uniek aan dit project is dat de talkshow en een miniconcert in het donker zullen plaatsvinden. De blinde cabaretier en schrijver wil met de eveneens blinde muzikanten de bezoekers een idee geven hoe het is om naar gesprekken en muziek te luisteren zonder dat je de keus hebt om te kijken. Bezoekers van het Amsterdam Jazz Festival, dat in de Amsterdam Arena wordt georganiseerd, kunnen tijdens Into the Blind ervaren hoe het is om in het volledige duister te luisteren naar muziek.

Na de tien minuten durende talkshow nemen de blinde musici Bert Louissen (bass/vocals) en Sven Janssen (toetsen/vocals) met hun collega Dennis Allaert (drums/vocals) het publiek mee naar hun belevingswereld. Hun twintigminuten durende concert vindt volledig in het donker plaats. Centraal staat het aanpassingsvermogen van de mens. Bij het uitvallen van één zintuig worden overige zintuigen immers versterkt en functioneren bijvoorbeeld blinde mensen binnen bepaalde vakgebieden vaak op uitzonderlijk hoog niveau. Het is geen toeval dat er veel blinde top musici als Stevie Wonder, José Feliciano en Jules de Korte zijn. Repertoire van deze topartiesten, maar ook het eigen werk van Bert Louissen en Sven Janssen staat tijdens dit unieke project centraal.

‘Ik hecht heel veel waarde aan geluid,’ laat Vincent weten. ‘Daarom is bijzonder dat Bert Louissen en ik het publiek nu kunnen meenemen in een wereld zoals blinde mensen die ervaren.’ Het concert en de talkshow zullen ’s avonds te beluisteren zijn. ’s Middag wordt er een mix van concerten en films getoond van onder andere Ray Charles.

Op negen andere podia tijdens het Amsterdam Jazz Festival in de Amsterdam ArenA treden nationale en internationale jazztoppers op als Ruben Hein, Giovanca, Bruut!, Benjamin Herman, Michel Legrand en Fatoumata Diawara. Howard Komproe, jazzkenner Hans Mantel en Radio 6 discjockey Winfried Baijens presenteren de verschillende acts. Het Amsterdam Jazz Festival vindt zaterdag 7 juni plaats tussen 14.00 en 01.00 uur in het hoofdgebouw en op het veld van de Amsterdam ArenA.

Geef een reactie