SILK van het Internationaal Danstheater op 21 november in première

De voorstelling SILK is gebaseerd op twee Oosterse legendes en toont de kracht van de jonge vrouwen Hsi Ling Shih en de Zijdeprinses (tevens de toekomstige vrouw van de Koning van Khotan), op zoek naar vrijheid en schoonheid. Het verhaal van hun zoektocht, die ze langs vele onbekende culturen vanuit het Verre Oosten uiteindelijk in Europa brengt – de zogenaamde Zijderoute – laat zien hoe belangrijk deze route is geweest voor de verspreiding van culturen, los van de economische waarde.

SILK is vanaf 13 november tot en met 28 maart te zien in de Nederlandse theaters en schouwburgen. Vanaf januari 2014 is ook de jaarlijkse ID-jeugdvoorstelling te zien die aan het zelfde thema is gewijd, getiteld Si-Lin, de legende van de zijdeprinses. De officiële première is op 21 november in de Schouwburg in Velsen.

Het Internationaal Danstheater wil de betrokkenheid van het publiek bij haar producties vergroten. De toegankelijkheid van de voorstellingen is daarbij een belangrijk criterium. Bij de première en een groot aantal voorstellingen in het land wordt een inleiding gegeven door Liesbeth Osse of door choreograaf en artistiek intendant Jan Linkens. In een aantal van de theaters waar SILK speelt, kan men zich aanmelden om als figurant deel uit te maken van het voorprogramma, dat zich in de foyer van het theater afspeelt.

Foto (c) Carin Verbruggen

Foto (c) Carin Verbruggen

Zo dompelt choreograaf Jan Linkens het publiek al bij het betreden van het gebouw onder in Oosterse sferen. Elf dansers en de prachtige arrangementen van het Turks-Arabische Göksel Yilmaz Ensemble nemen het publiek mee op dit bijzondere avontuur.

Het ID brengt dansvoorstellingen gebaseerd op rituelen en gebruiken uit landen van over de hele wereld, en op vele culturele tradities. Het gezelschap werkt samen met hedendaagse internationaal gevestigde kunstenaars en geeft jonge Nederlandse choreografen de gelegenheid om hun artistieke en creatieve visie op tradities, rituelen en verscheidenheid vorm te geven in een voorstelling. De voorstellingen voor de jeugd zijn te zien in het theater, maar de dansers komen ook vaak langs op scholen. Eerder dit jaar ging de zeer succesvolle productie Mannen van de Tango in première. Naar aanleiding van de internationale tour die daarop volgde werd in de Mexicaanse pers geconstateerd dat de dansers van het ID laten zien dat je geen Zuid-Amerikaan hoeft te zijn om de tango overtuigend neer te zetten.

Geef een reactie