Eredoctoraat Nyenrode voor Joop van den Ende

Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe academische jaar ontving cultureel entrepreneur Joop van den Ende maandag een eredoctoraat van Nyenrode Business Universiteit. Joop van den Ende maakte vooral naam met de productie van musicals, films, televisieshows en –drama, maar ook met de bouw van theaters en als cultureel mecenas. Van den Ende is inmiddels een begrip in de internationale media- en theaterwereld.

“Joop van den Ende staat in Nederland en daarbuiten symbool voor succesvol ondernemerschap”, aldus prof. dr. Maurits van Rooijen, Rector Magnificus en CEO van Nyenrode Business Universiteit: “Onder zijn bezielende leiding floreerden Joop van den Ende Theaterproducties, Joop van den Ende Televisieproducties, Endemol en meest recentelijk Stage Entertainment, het grootste live entertainmentbedrijf van Europa. Samen met zijn vrouw Janine richtte hij bovendien de VandenEnde Foundation op waarmee zij kansen bieden aan jong cultureel talent, culturele initiatieven en cultureel ondernemerschap. Als ondernemer verenigt hij de kernwaarden die Nyenrode op haar studenten wil overdragen: Entrepreneurship, Leadership en Stewardship. Joop van den Ende heeft deze waarden vertaald naar organisaties met een ondernemende cultuur en ruimte voor innovatie en creativiteit. Die prestatie onderstrepen we graag met een eredoctoraat.”

Joop van den Ende over het eredoctoraat: “Dit is een van de meest eervolle momenten uit mijn carrière. Het eredoctoraat van de Nyenrode Business Universiteit zie ik als een erkenning voor mijn inspanningen als ondernemer om cultuur onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Bij het aanvaarden van dit eredoctoraat doe ik graag een oproep aan Nyenrode studenten om zich meer te gaan verdiepen in de grote economische mogelijkheden van cultuur .”