Liz Snoijink speelt Farah Diba, de mooiste vrouw van de wereld

Op vrijdag 19 oktober 2012 vindt de première plaats van FARAH DIBA de nieuwe voorstelling van schrijver/regisseur Kees Roorda in de Toneelschuur te Haarlem om 20:00 uur. De voorstelling is te zien in het land van 4 oktober tot en met 13 december 2012. Farah Diba, ooit de mooiste vrouw van de wereld genoemd, leeft teruggetrokken in een flat in Parijs. Haar man en twee van haar vier kinderen zijn overleden. Kees Roorda voelde de fascinatie voor deze vrouw – en voor de vele vrouwen van machtige mannen en de positie die zij innemen naast hun man.

Liz Snoijink speelt de rol van Farah Diba, Harriët Stroet is de journaliste die, slachtoffer van het regime van de Sjah, haar onder valse voorwendselen komt opzoeken om verhaal te halen. Met FARAH DIBA vertelt Kees Roorda over een ontmoeting tussen deze twee vrouwen die tijdens een bloedige revolutie tegenover elkaar stonden en nu verzoening met elkaar en hun pijnlijke verleden proberen te vinden. De voorstelling is losjes geïnspireerd op de bekroonde documentaire The Queen and I van de Iranese/Zweedse cineast Nahid Persson Sarvestani. Agucci – zanger van Iraanse afkomst, Nederlandstalige zanger en rapper in het dagelijks leven, speelt de rol van bediende van Farah Diba en zingt in de voorstelling hartverscheurend mooie liederen in het Farci.

Het verhaal
Een gevluchte Iranese vrouw, wiens geliefde is vermoord tijdens de eerste dagen van de revolutie, wil wraak nemen op de voormalige keizerin van Iran, Farah Diba. Ze doet zich voor als journaliste en weet de keizerin te strikken voor een interview. Tijdens het interview krijgt ze echter steeds meer sympathie voor de keizerin en raakt in gewetensnood. Wat moet ze doen? Wraak nemen of zich verzoenen en zo de belofte aan haar geliefde verzaken?