Dit jaar laatste Festival aan de Werf

Van 17 t/m 26 mei vindt de 27e en laatste editie van Festival a/d Werf plaats. Dit jaar gebruiken kunstenaars meer dan ooit de stad als podium: voorstellingen vinden plaats op openbare plekken zoals in Hotel IBIS, de Letterenbibliotheek van de Universiteit Utrecht en op het Centraal Station. Onder de titel This is where we live verhouden de makers en acteurs zich tot de stad Utrecht en haar bewoners en bezoekers.

Een belangrijk onderdeel is het project Ciudades Paralelas / Parallel Cities van Stefan Kaegi (Rimini Protokoll) en Lola Arias: een serie van zeven voorstellingen waarin de publieke ruimte tot theater wordt gemaakt. Op bestaande plekken die van iedereen en tegelijkertijd van niemand zijn (zoals een plein, station, bibliotheek of een winkelcentrum) staan de levens van de mensen die er werken of wonen centraal. In House, bijvoorbeeld, kijken toeschouwers van buiten naar de bewoners van een appartementencomplex en luisteren ze hun gesprekken af. En fabrieksarbeiders nemen bezoekers in Factory mee op een tocht langs de lopende band en hun werkplek, als in een documentaire. De serie was eerder onder andere te zien in Berlijn en Buenos Aires en staat tegelijkertijd met Festival a/d Werf ook in Singapore.

Een ander ambitieus project is Dat Staat van Floris van Delft. Hij veegt de huidige staat van tafel. Om alles in zes dagen met acteurs, publiek en experts vanaf de eerste steen opnieuw op te bouwen. Iedere avond staat in het teken van een bepaald onderwerp: politiek, gezondheidszorg, defensie. Van het publiek wordt een actieve inmenging verwacht: de acteurs schetsen slechts de kaders. Dat Staat is een van de laatste voorstellingen afkomstig uit het productiehuis Huis a/d Werf.

Nieuw werk van eigen bodem komt onder andere van de Veenfabriek / Eric de Vroedt en van Dries Verhoeven (in een coproductie met de Münchner Kammerspiele). Het internationale gedeelte wordt gevuld door gezelschappen als Willi Dorner en Quarantine. Het programma telt in totaal tien Nederlandse en twaalf wereldpremieres.

In 2013 fuseert Festival a/d Werf met het Utrechtse festival voor hedendaagse dans en performance Springdance. Het nieuwe festival dat hieruit voortkomt, toont werk dat in een lijn ligt met dat van de huidige festivals: internationaal, innovatief podiumkunstenaanbod en ruimte voor talentvolle Nederlandse kunstenaars.