Reünie oude en nieuwe cast Miss Saigon

Toen de hitmusical Miss Saigon 13 jaar geleden na bijna drie volle jaren stopte duurde het lang voordat de oude castleden elkaar ooit nog eens met zo’n grote getale terugzagen. Gisteren was het zover, vrijwel de complete oude cast van Miss Saigon was uitgenodigd bij de nieuwe reeks van de musical in het Beatrix-theater in Utrecht. Het was een weerzien voor velen, en met een complete oude en nieuwe cast op het podium, een droom voor iedere musical-liefhebber.

Voor hoofdrolspelers van weleer, Stanley Burleson, Tony Neef en Linda Wagemakers, was het destijds de grote doorbraak. Maar ook namen als Nurlaila Karin, René van Kooten en Paul Donkers braken echt door met de musical. Dat zou wat beloven voor de toekomst van Ton Sieben en Na-Young Jeon, die de hoofdrollen de zes-maanden lopende reprise spelen. Regelaar Stanley Burleson, die in de eerdere versie de rol van John speelde en Brigitte Heitzer hebben die doorbraak niet meer nodig. John van den Ende pakte hiermee een keer gevestigde namen voor zijn productie.

Het weerzien van de acteurs en actrices was er een vaar velen van hen jaren van droomden. Met een lach en een traan kwamen de acteurs en actrices weer samen, na jaren geleden zo veel tijd met elkaar te hebben doorgebracht. Wellicht kan een vergelijking met een reünie van de Vietnamveteranen vanuit de musical worden gemaakt.

Van de oude cast spraken we met Linda Wagemakers en Tony Neef. Zij vertolkten destijds de rollen van de Vietnamese Kim en de rechtvaardige Amerikaanse soldaat Charlie. “Het ergste hebben we al gehad, dat was op de premiere. Linda en ik zaten op rij zes en voelden de hele avond blikken in onze rug. Dat voelde niet gemakkelijk. Toen zijn we een paar weken later nog een keer gaan kijken, anoniem, en toen hebben we zitten huilen als kleine kinderen. En wat er dan vandaag gebeurt, dat is met geen stem te beschrijven, we hebben toch 2 jaar en acht maanden lief en leed gedeeld met de groep en die zien we nu weer allemaal samen”, aldus Neefs. Linda Wagemakers vult aan, “We hebben elkaar nu net weer ontmoet op het podium, na 13 jaar en we hebben heel hard gegilt, allemaal mensen die we 13, 14 jaar niet gezien hebben. Ik had een brok in m’n keer van hier tot Tokio.” Met Miss Saigon begon het allemaal met de carrière van Linda en Tony. “Ik was bij de premiere heel bewust daarvan, dat het daarmee begon, ik was er al weken mee bezig, maar had op de dag van de première zo van ‘Loslaten’. Nu elkaar weer tegenkomen en straks gaan zingen met Ton en Na-Young voelt toch goed, we hebben ze al een paar keer ontmoet en we hebben beiden vertrouwen in ze”, sluit Linda af.

Ook Ton Sieben, die nu de rol van Chris op zich neemt voelt dat vertrouwen. “Het is een cadeautje om met hen samen te zingen”, aldus Ton. “Mijn zus draaide vroeger de dubbel-cd van de toenmalige Miss Saigon op. Ikzelf zat voorheen jaren in het leger en pas toen ik daaruit kwam sloeg bij mij pas de vlam in de pan en merkte ik dat ik die muziek eigenlijk al zo veel gehoord had. Dat Tony en Linda nu met ons samen komen zingen voelt heel goed.”

Dat duet van Na-Young, Ton, Tony en Linda, dat kwam er dus inderdaad. Na afloop van het applaus kwamen de twee, inmiddels door de wol geverfde, acteurs op het podium en zongen ‘Zon en Maan’ om uiteindelijk te eindigen in een emotionele versie van ‘De Laatste Nacht’, met z’n vieren. Op dat moment hoorde je pas duidelijk dat de stemmen van Ton en Tony waarachtig dicht bij elkaar liggen en de geintjes over en weer verklaarden dat de oude en nieuwe cast elkaar tot in grote hoogte respecteert. Zeker een Stanley Burleson, die het speciale moment verklaarde, gaf met geniepige steken onder de gordel aan dat de humor om te pesten had plaatsgemaakt voor een humor waaruit liefde straalde. Liefde voor het vak, voor elkaar en voor Miss Saigon.

Foto’s (c) Roy Beusker

,