Circaso wint BNG Circusprijs

Het jeugdcircus Circaso uit Den Haag is met het plan ‘Licht’ de winnaar van de eerste BNG Circusprijs, een stimuleringsprijs voor jeugdcircus en jong talent. Dit werd vandaag bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse Circomundo-dag in het nieuwe onderkomen van Circus Amersfoort. Circaso was een van de 3 genomineerden naast Circus Elleboog en Circuswerkplaats Boost uit Amsterdam. Circaso heeft met het plan ‘Licht’ bewezen de uitdaging aan te gaan op meerdere punten: door het gebruik van vernieuwende circustechnieken, door een vernieuwende aanpak in het maakproces en door de schijnbaar voor de hand liggende, maar daarmee oersterke keuze voor het thema licht. Het gebruik van licht is in het jeugdcircus een “onderbelicht” onderdeel, wat door het onderzoek van Circaso verder uitgediept zal gaan worden.

De prijs heeft niet alleen invloed op de winnende groep binnen Circaso, maar zal doorwerken in het hele jeugdcircus. Door de mengeling van jong talent en deproductiegroep, vindt er uitwisseling plaats van techniek en kennis. Daarnaast is een aantal van de jonge talenten ook docent binnen het jeugdcircus. Hierdoor de ervaring terugkomen in het maken van presentaties bij de jongere groepen van Circaso. De meedingende jeugdcircussen hebben een plan geschreven waarin ze laten zien hoe een nieuwe aanpak van een volgende productie bij kan dragen aan hun artistieke ontwikkeling. De prijs bestaat uit een bedrag van 8.000 euro voor het realiseren van een nieuwe circustheatervoorstelling, speelplekken op verschillende festivals en een professionele registratie van de voorstelling.

De BNG Circusprijs – uniek in de circuswereld – is ingesteld voor de promotie van het nieuwe circus en dat van het jeugdcircus in het bijzonder. De jury bestaat uit Willemijn in ’t Veld (Fonds voor Cultuurparticipatie), Maaike van Langen (Circusstad Festival), Marc Eysink Smeets (CircoCircolo) en Joris de Jong (circusartiest), onder leiding van juryvoorzitter Mat Meijs,(secretaris Cultuurfonds BNG). Het Cultuurfonds BNG, dat ook op andere terreinen prijzen heeft voor de ondersteuning van jong talent, heeft samen met Circomundo het initiatief genomen voor deze prijs. Het Fonds voor Cultuurparticipatie draagt bij in het kader van het project Toekomst in de Piste waarmee het een kwaliteitsimpuls aan het jeugdcircusveld ondersteunt.

De circusprijs wordt de komende drie jaar uitgereikt aan een jeugdcircus; daarnaast wordt elk jaar een individuele prijs toegekend. Voor 2012 zal die prijs gaan naar een jong talent in het jeugdcircus.

,