Toespraak tot de vereniging Ons Genoegen

Als je een site maakt over Cabaret, dan mag je de grootste Nederlandse cabaretier natuurlijk niet vergeten. Toon Hermans werd geboren op 17 december 1916 in Sittard, en werd met Wim Kan en Wim Sonneveld gerekend tot de grote drie. Bekendheid kreeg Hermans door zijn formule van de onemanshow, een voorstelling door één man uitgevoerd, die hij als eerste in het Nederlandse taalgebied introduceerde (Sonneveld, Kan en vele anderen zijn hem daarin gevolgd). Hoewel zijn werk vaak als cabaret beschouwd wordt, is het dat eigenlijk niet. Hij beschouwde zichzelf als een clown, en dat is misschien wel  de meest juiste typering. Zijn shows waren op geen enkele manier gebonden aan de actualiteit (een van de grote kenmerken van cabaret), en zelfs zijn eerste op tv uitgezonden show (uit 1958) doet in de 21ste eeuw nog fris, en geenszins gedateerd aan.

Een van zijn bekendste en beste scetches is die van de toespraak tot de vereniging Ons Genoegen, die we hier voor je hebben klaarstaan.

http://www.youtube.com/watch?v=BTmOtZQM80k

,