Verdi’s Rigoletto vanaf oktober in Nederland

Staatsopera van Tatarstan brengt de opera Rigoletto naar de Nederlandse theaters. De vurige opera vertelt een verhaal over liefde, lust, list en bedrog. Het originele verhaal, gebaseerd op Victor Hugo’s drama Le Roi s’Amuse, zal opnieuw tot leven komen op het toneel. Rigoletto gaat op woensdag 11 oktober in première in Theater Geert Teis in Stadskanaal en is daarna tot en met 6 november 2017 te zien in heel Nederland.

De opera Rigoletto werd beroemd door het verhaal, de maatschappelijke kritiek en de mooiste aria die Verdi ooit geschreven heeft: La donna è mobile (de vrouw is wispelturig). Om te voorkomen dat de melodie op elk straatorgel te horen zou zijn, werd de aria zelfs niet gerepeteerd. Tijdens de première was de aria voor het eerst te horen.

Rigoletto is geschreven door Guiseppe Verdi op een Italiaans libretto van vriend Francesco Maria Piave. Het verhaal is gebaseerd op Le Roi s’Amuse van Victor Hugo. Hierbij werd koning Frans I van Frankrijk vervangen door de hertog van Mantua, omdat de Venetiaanse censuur de opera niet wilde laten opvoeren. Het was namelijk verboden soevereine vorsten ten tonele te brengen. De première vond plaats op 11 maart 1851 en is nog steeds een vaste in het operarepertoire. De Staatsopera van Tatarstan zingt Rigoletto in het origineel Italiaans. De enscenering is met fantastische kostuums in barokke stijl, een groot orkest, koor en internationale topsolisten. Na bijna 25 jaar in de Nederlandse theaters te hebben gestaan met kwalitatief hoogstaande producties, heeft de Staatopera van Tatarstan de harten van vele Nederlandse operaliefhebbers veroverd.

Van de week werd voor het eerst drie delen uitgevoerd onder leiding van de robotdirigent ‘YuMi’ en Andrea Bocelli. Dit was het debuut van de tweearmige robot van Zwitserse makelij op het eerste internationale robotfestival in het Verdi theater in Pisa.

De nar Rigoletto, in de gelijknamige opera, is bezorgd over zijn mooie dochter Gilda. Hij wil haar beschermen tegen de onbetrouwbare hertog Mantua, die een oogje op haar heeft. Helaas krijgt vaders hulp een tragische wending.

,

Geef een reactie