Gezellige drukte op de Amsterdamse Uitmarkt

In een zonovergoten decor vond de tweede dag van de uitmarkt plaats in en rond het scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het was een ruim opgezet terrein waar de culturele uitingen plaatsvonden,. Daardoor was het nergens echt superdruk. Het betekende wel dat er een flinke wandeling voor nodig was om alle plekken te bezoeken, maar door de pontonbruggen werd dat enigszins verkort.

De Uitmarkt is voor jong en oud, De ‘ouderen’ bevonden zich rond het hoofdpodium en voor de jeugd was er een speciale junior hoek rondom Nemo. Naast voorstellingen waren er ook honderden kramen van impresariaten en culturele instellingen die allemaal hun cultuur promoten.

Het Scheepvaartmuseum is tijdens de Uitmarkt het werkelijk prachtige decor waarin gedanst werd. De eerste voorstelling werd door Introdans uitgevoerd, die ‘MÉDITERRANÉE’ bracht. De dansers lieten een duet van Kim van de Put en Jazmon Voss, uit ‘Rassemblement’ van Nacho Duato en het duet ‘Sortijas’ van Cayetano Soto zien. Voor ‘Sortijas’ was het tevens de première. Het is een oud woord voor een mooie ring. En een mooie ring was het! Het tweede stuk, ‘Rassemblement’, was een emotioneel stuk over de slavernij; Warm beklemmend passioneel en Powerful.

ISH bracht twee compleet verschillende stukken op de planken. Het eerste stuk, van Shailesh Bahoran (dat hij samen danste met Simon Bus), was er een waarin de roots van Shailesh te horen, voelen en te zien waren. Raj Mohan, de zanger/muzikant die het stuk begeleidde met stem en verschillende oosterse instrumenten, deed dat zodat de authenticiteit gewaarborgd werd. Een erg intens stuk en de dansers waren an ook tot in welke vezel van hun lichaam gefocust. Het tweede stuk had dezelfde energie en intensiteit echter een hele andere vibe. Choreografe Sarita Keilman van het tweede stuk ‘Q4; had zelf ook een groot aandeel in het stuk, wat door tape een leuke extra dimensie kreeg.

Ondertussen werd er ook muziek gemaakt door de Rotterdamse Ntjam Rosie; De mooie van oorsprong Kameroense verschijning was niet alleen vanwege het uiterlijk wat het was dat de aandacht trok. Haar muzikaal talent viel op; Een lekkere mix van verschillende stijlen gaf het publiek een vakantiegevoel, het doorbrekend zonnetje deed de rest.

For Love was het eerste nummer van ‘Bon voyage’, het nieuwe muzikale project van de Nederlandse zangeres Nina June. Ze bracht een aantal van haar nummers en wist te overtuigen! Een andere Nederlandse act was Pitou. Haar liedjes vallen op door haar klassieke achtergrond en het gebruik van vocale harmonieën van twee zangeressen die wonderlijk goed bij elkaar passen.

Herman van Veen heeft inmiddels al 182 albums op zijn naam staan. ‘Vallen of Springen’ is een vrolijke, dynamische, muzikale voorstelling met nieuwe verhalen en nieuwe liedjes. Zijn nieuwe show en deze avond liet hij wederom horen waarom hij zo aanspreekt; Een woordengoochelaar die kan toveren. Elke zin kan hij op een poëtische manier aan elkaar rijgen. Actuele en leuke mooie vondsten als: “In Artis staan flamingo’s jaloers te zijn op reigers tegenover antilopen uitberen tijgers” of “Er kroop een plofkip uit een legbatterijei en zong……”, terwijl het nummer ‘Ik ben vandaag zo vrolijk’ werd ingezet.

Herman heeft mooie teksten over ouder worden. “Ouder worden gaat vanzelf en ook vanzelf weer over. Het overkomt je, je hebt er niets aan meegewild. Je hoeft er niet voor op een cursus, je hebt geen keus. Er is geen schuld; Je vergaat waar je bijstaat. Ouder worden doe je voor het eerst: Alles is fris en nieuw. Er gaat een wereld voor je dicht.” Ook wonderschone nummers als ‘Liefde voor later’, waarin hij met zijn intonatie de passie er vanaf laat spatten.

Een rij aan soulvolle artiesten gaf nog even alles om dag twee op een prima manier af te sluiten. Sven Hammond, de feestband voor hedenavond bracht soul, funk, jazz en pop swingend samen. Ze werden muzikaal ook nog bijgestaan door de meest feestelijke brassband van Nederland: Broken Brass Ensemble en het swingende ZO! Gospel Choir. Samen met artiesten als Edsilia Rombley, Leona Philippo, Thijs Boontjes, Jeangu Macrooy en Michelle David bouwden zij een feestje met soulvolle nummers met een flower power-achtig positief gevoel, als: ‘Happy Together’ van The Turtles, ‘Walking on Sunshine’ van Katrina & The Waves en ‘Dance to the Music’ van Sly & The Family Stone. Maar ook nieuwe klassiekers van o.a. Joni Mitchell, U2 en Pharrell Williams. Vooral souldiva Michelle David wist met haar charisma en heerlijke uitstoten het publiek te winnen. De keus voor een lekker swingend einde was lekker; Swingende soul optima forma, dat was een feestje!

Foto’s (c) Hans Kreutzer

, ,

Geef een reactie