Soldaat van Oranje nog altijd even sterk

De musical Soldaat van Oranje ging ruim vijf jaar geleden in première in de Theaterhangaar in Katwijk, bij Leiden, en heeft inmiddels alle Nederlandse theaterrecords verbroken. De musical staat al ruim zes jaar op de planken en trok inmiddels al meer dan 2,2 miljoen bezoekers. Soldaat van Oranje is daarmee uitgegroeid tot een van de meest besproken musicals uit de Nederlandse theatergeschiedenis. In oktober 2017 staat de productie zeven jaar op de planken, een memorabel moment in de theatergeschiedenis. Maar heeft de productie nog de glans die hij zeven jaar geleden had?

Soldaat van Oranje vertelt het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema en zijn vrienden. Bij aanvang van de musical leren we de jongens kennen als onbezorgde Leidse studenten die deel uit willen maken van een studentenvereniging. Als zij horen dat de oorlog ook Nederland heeft bereikt zet dit het onbezorgde leventje van Hazelhoff en zijn kameraden volledig op zijn kop. Welke rol gaan zij innemen in de oorlog? Vechten zij voor volk en vaderland, sluiten zij zich aan bij de vijand of steken zij hun hun kop in het zand? De keuzes zijn uiteenlopend en de wegen van de heren scheiden zich al snel waarop het publiek wordt meegenomen langs de weg die Hazelhoff aflegt in zijn strijd tegen de Duitsers.

Het verhaal rondom Erik Hazelhoff Roelfzema wordt uitbundig doch integer ten tonele gebracht. Kenmerkend aan de musical Soldaat van Oranje is het immense theaterdecor waarbij het publiek op een draaiende tribune zit waarmee ze van decor naar decor worden genomen. Op grote schermen worden beelden geprojecteerd uit de Tweede Wereldoorlog, waarmee de productie gedurende de avond wordt aangesterkt door beelden uit de relatietit. Mede dankzij de grootse en levensechte decors en de meeslepende beelden wordt het publiek daadwerkelijk meegezogen in de voorstelling. Constant worden alle zintuigen geprikkeld door het prachtige en overweldigende toneelbeeld van de voorstelling. Een voorbeeld hiervan is de replica van het Scheenvingenstrand waar ruim 300.000 liter water is gebruikt. Het klotsen van de golven, het overweldigende spel in combinatie met de geur van kruit resulteren in een lading prikkels waarbij je als publiek heel even vergeet dat je naar een theatervoorstelling kijkt.

Hoewel de hele entourage rondom de voorstelling groots en overweldigend wordt neergezet kent de voorstelling ook een gevoelig en ingetogen karakter. De ruim drie uur durende voorstelling wekt dan ook de hele avond een achtbaan aan emoties op. Je leeft en voelt de wilskracht mee als Erik en zijn medestudenten het Leids Manifest opstellen, voelt de pijn en het verdriet als er iemand sneuvelt maar leeft anderzijds ook mee in de liefdes en vriendschappen die ontstaan. Maar ook het gevoel van spanning en adrenaline brengt het publiek regelmatig naar het puntje van hun stoel.

Het is niet gek dat Soldaat van Oranje inmiddels meer dan 2,2 miljoen harten heeft weten te veroveren. De productie blijft boeien en vertelt een stukje Nederlandse historie wat eigenlijk nooit verloren mag gaan. Het publiek krijgt de kans om dit verhaal te beleven, letterlijk, in onze opinie is Soldaat van Oranje het ideaalbeeld van musical 2.0. Een productie waarbij de totaalbeleving centraal staat, en ook nog eens een overweldigende indruk achterlaat. Soldaat van Oranje heeft zijn glans nog steeds niet verloren, sterker nog, de productie zal nooit zijn glans verliezen!

,

Geef een reactie