Productiehuis De Nieuwe Oost gaat van start

De Nieuwe Oost

Foto (c) Menno van der Meulen

Vanaf begin dit jaar is het zo ver: productiehuis De Nieuwe Oost is een feit. Het startschot is gegeven voor het samengaan van productiehuis Oost-Nederland (popmuziek, gevestigd in Deventer), Generale Oost (theater & dans, gevestigd in Arnhem) en Wintertuin (literatuur, gevestigd in Nijmegen). De komende vier jaar scout De Nieuwe Oost als één organisatie vanuit drie steden beloftevolle, jonge theatermakers, choreografen, schrijvers en muzikanten, en begeleidt hen richting een zelfstandige beroepspraktijk. Het is daarmee de enige talentontwikkelaar in Nederland die popmuziek, theater, dans en literatuur combineert.

De drie productiehuizen uit Oost-Nederland werken sinds 2011 intensief samen en ontwikkelden een gezamenlijke visie op het begeleiden en coachen van talent in de kunsten. Vanaf 2017 opereren de drie officieel samen als één organisatie. Om dit te kunnen realiseren, bouwen ze zowel voor als achter de schermen volop aan De Nieuwe Oost. Stap voor stap, om een solide ‘huis’ te creëren waar talent zich optimaal kan ontwikkelen. Via de website www.denieuweoost.nl en de Facebookpagina van De Nieuwe Oost is de opbouw te volgen. Op deze kanalen wordt ook een aantal talenten voorgesteld.

Stevige impuls voor talentontwikkeling
De Nieuwe Oost wordt ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), de provincies Gelderland en Overijssel en de steden Nijmegen, Arnhem en Deventer. Van de Rijksoverheid heeft het productiehuis het vertrouwen gekregen om vanaf 2017 deel uit te maken van de culturele Basisinfrastructuur (BIS). Uit de beoordeling: “De raad ziet De Nieuwe Oost als een waardevolle aanvulling op het culturele aanbod in de regio Oost. De drie organiserende productiehuizen maken deel uit van een wijdvertakt netwerk van culturele en maatschappelijke organisaties. […] Hiermee krijgt de regio Oost een stevige impuls op het vlak van talentontwikkeling.”

,

Geef een reactie