Bosch in bed speelt in muziek en dans met ‘het ziekenhuisgevoel’

bosch-in-bed1-0-0-760-500Dansgezelschap de Stilte en Artvark saxofoonkwartet werken samen aan een voorstelling voor jong en oud, waarbij ze zich laten inspireren door de fantasie van meesterschilder Jheronimus Bosch. Bosch in bed gaat in première op 22 mei 2016 om 15.00 uur, in de Verkadefabriek in ‘Bosch-stad’ ‘s-Hertogenbosch. De voorstelling speelt zich af in een ziekenhuis, een plek waar iedereen vroeg of laat wel eens een keer naar binnen ‘moet’.

Vijf dansers van de Stilte en de vier saxofonisten van Artvark nemen het publiek mee in een microcosmos vol vreemde kamergenoten, vage dokters, aardige verplegers en onverwacht bezoek… bomen die uit de lucht komen zeilen en een polonaise van engelen, boswachters, jagers, clowns, patiënten en bezoekers. Het is een bonte bedoening in dit ziekenhuis, waar niet altijd even duidelijk is wat je als patiënt nou echt voelt of dat de medicijnen met je hoofd en lijf aan het spelen zijn. Bosch in bed is bedoeld voor iedereen vanaf 8 jaar, maar –zoals men altijd mag verwachten van de Stilte- laat het zich raden dat deze voorstelling allesbehalve kinderachtig zal zijn.

Samenwerking met topmusici
Artvark beweegt zich al meer dan 10 jaar door een veelheid van muzikale tradities en is van nature niet te stug om zich over het podium te begeven in een geïmproviseerde choreografie. Een ideale samenwerkingspartner voor choreograaf Jack Timmermans, wiens werken altijd spelenderwijs tot stand komen. Samen met hun fluisterende, gillende en roezemoezende saxofoons vervullen de musici tijdens Bosch in bedook een sterk beeldende rol. De samenwerking met Artvark past binnen het  initiatief van het dansgezelschap uit Breda om de komende jaren veelvuldig samen te werken met topmusici.  De keuze voor juist dit kwartet komt niet zomaar uit de lucht vallen. Artvark lid Mete Erker verzorgde in 2014 samen met Boy Edgarprijswinnaar Jeroen van Vliet op piano de soundtrack bij de Stilte voorstelling HiHaHuttenBouwers.

Na de première op 22 mei is Bosch in bed in het nieuwe theaterseizoen 2016/2017 in theaters door heel Nederland en in België te zien. Van Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem, tot het Rabotheater in Hengelo en het Chassé in Breda. Ook internationaal is er belangstelling getoond voor deze oer-Hollandse productie. Naast de openbare voorstellingen is Bosch in bed in elk geval ook 30 keer te zien als schoolvoorstelling.

De Stilte – dans voor kinderen
De Stilte speelt honderden voorstellingen per jaar, zowel openbaar als voor schoolkinderen. Sinds de oprichting in 1994 groeide het gezelschap uit tot de best bezochte jeugdtheaterproducent van Nederland (2013).

Breda is de thuisbasis van waaruit dansers nationaal en internationaal uitvliegen. Al meerdere keren is de Stilte uitgeroepen tot het meest internationaal bereisde dansgezelschap van het land (bron: SICA) en in 2015 eindigde het gezelschap als enige jeugdproducent in de NRC Cultuurtop 100.

Mooie wapenfeiten, maar wat de Stilte het liefst wil is zoveel mogelijk kinderen vanuit de wereld van alledag meenemen naar de abstracte wereld van de zintuigen. Kinderen prikkelen om hun eigen verhaal te vertellen. Het grenzeloze verhaal van de verbeelding. Alles vanuit de overtuiging dat verbeelding de grens verlegt: door je in te leven, te beleven en je fantasie te gebruiken, wordt je wereld groter en vertrouwder.

Artvark
Artvark staat voor vernieuwende eigen composities, eigenzinnige solisten en de avontuurlijke groove van vier saxofoons. Rolf Delfos (alt sax), Bart Wirtz (alt sax), Mete Erker (tenor sax) en Peter Broekhuizen (bariton sax) mengen hun verschillende achtergronden tot een eensgezind, creatief en origineel geluid. Het kwartet speelde op grote internationale festivals zoals het North Sea Jazzfestival, het Caïro Jazz Festival, het Bohemia Jazz festival in Praag, Jazz Brugge en toerden door Ierland, Turkije en Zuid Afrika.

Het kwartet ging eerder al bijzondere samenwerkingen aan en speelde met jazzlegende Peter Erskine, de Senegalese meesterdrummer Doudou n’Diaye Rose en de Deense rockband Efterklang. Met de klassieke sopraan Claron McFadden, waarmee ze de CD ‘Sly Meets Callas’ opnamen, speelden ze onder andere op het Grachtenfestival, de Rotterdamse Operadagen en toerden langs de theaters. Onlangs ronden ze een theatertour af met Ntjam Rosie, en nu is er dan de samenwerking met de Stilte.

,

Geef een reactie