Opera in Mediastad Hilversum

89ef568c-bedf-46cd-9f83-1360e251d026Op moederdag 8 mei speelt en zingt Arti Vocaal Utrecht een vrolijke, luchtige klucht van Mozart, in scene met kostuums en pianobegeleiding in Podium de Vorstin.  Het dienstmeisje Susanna en haar geliefde Figaro verzinnen een list om hun huwelijk te beschermen tegen hun wellustige baas de Graaf. De (semi-) professionele zangers zingen melodiën die zorgen voor een feest van herkenning.  Zij dartelen over het podium en verstoppen zich menig keer achter de bank of in de kast. Een ware klucht. In scene met kostuums en begrijpelijke Nederlandse tussenteksten en verteller.

Gaan we bouwen aan Hilversumse Opera? Kees Blase, die de rol van Basilio zingt vindt dat een inspirerend idee, bouwend op succesvolle evenementen als HilversumCityRun en Hilversum Alive.

“Hoewel mijn ouders wel van klassieke muziek hielden werd Opera maar niets gevonden binnen ons gezin. Tot ik in Wenen naar de StaatsOpera ging en laaiend enthousiast werd hoe prachtige muziek, emotie, drama en spel verbonden werden en grote zalen tot ontroering bleek te kunnen brengen. Muziek en emotie zijn zo belangrijk voor mij geworden!”, zegt Kees Blase.

U bent zelf amateurzanger. Hoe combineert u dat met uw baan als directeur van het Landelijk Centrum Stressmanagement?
“Die ambitieuze baan die ik heb, kan ik alleen maar volhouden door daarnaast andere activiteiten te doen, zoals zingen en tennissen. Met zingen maak je contact met je lijf en dat is prettig en goed voor stressmanagement. Het is ook een uitdaging en training van mijn meer dan 60 jaar oude hersenen om die Italiaanse aria’s uit je hoofd te zingen, en om tegelijkertijd onder regie in allerlei drama verwikkeld te raken. Ik combineer mijn werk trouwens ook met de zangkunst. In 2013 heb ik een symposium georganiseerd over Muziek en Emotie met de Amerikaanse hoogleraar Stephen Porges, maar ook met workshops van Stichting Papageno, die met muziektherapie autisten weer in een nieuw ontwikkelingsproces kan krijgen. De zoon van topdirigent Jaap van Zweden en zijn vrouw Aaltje is een sprekend voorbeeld daarvan.”

Het verhaal van Nozze di Figaro speelt op de dag voor de bruiloft van Figaro en zijn meisje Susanna. Hun baas, de graaf vindt dat hij een oud recht heeft op Susanna. Gelukkig is het jonge paar, gesteund door de Gravin, de baas te slim af. Zij ontmaskeren hem waar iedereen bij is en het eindigt met een happy end.

Zingt u alleen klassiek?
“Ik heb in 1999 in een musical gezongen met Adele Bloemendaal en onze Hilversumse Liesbeth List. Ik herinner me nog als de dag van gisteren, dat ik, staande op de barricades de rode vlag aan Danny de Munk moest geven als bejaarde. Wij protesteerden als bejaarden tegen de wetenschappers, die vonden dat mensen op de leeftijd van 100 geëlektrocuteerd dienden te worden, omdat ze dan te duur waren geworden voor de maatschappij. En die wetenschappers zweerden weer samen met familieleden, die het wel tijd vonden voor hun erfenis. Ook weer een leuk thema voor nu. Net als in de komische opera Nozze di Figaro, die gaat over het feodale recht van de Graaf van Sevilla om te slapen met iedere vrouwelijke bediende. Gelukkig is het jonge paar, Figaro en Suzanna, gesteund door de Gravin, de baas te slim af. Ze ontmaskeren hem waar iedereen bij is en het eindigt met een happy end. Wel mooi op Moederdag.”

Le Nozze di Figaro is op zondag 8 mei te zien in Podium de Vorstin in Hilversum.

,

Geef een reactie