Première Il Trovatore door Staatsopera van Tatarstan

Op woensdagavond 24 februari ging de staatsopera van Tatarstan ‘Il Trovatore’ in premiére in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. De opera ‘Il trovatore’, wat in het Nederlands ‘De troubadour’ betekent, ging dan wel in première in ons eigen land, maar werd voor het eerst opgevoerd op 19 januari van 1853 in het Teatro Apollo in Rome.

Dexter-Reijsmeijer-IlTrovatore-9G5A6596 kopie

De opera vertelt over de strijd tussen twee rivalen die vechten om dezelfde vrouw: de één is graaf Di Luna van het Spaanse Aragon, de ander is een troubadour die door zigeuners werd grootgebracht. Graaf Di Luna heeft van oorsprong een jongere broer. Jaren voordat de opera zich afspeelt, betrapte men op een nacht een oude zigeunerin bij het wiegje van de jongste. Zij werd verjaagd, maar kort daarna deed het gerucht de ronde dat het kind behekst was. De zigeunerin werd opgespoord en tot de brandstapel veroordeeld. De nacht daarop sloop haar dochter het kasteel binnen en roofde de baby uit zijn wiegje. Toen later de verkoolde resten van een kind op de smeulende brandstapel werden gevonden, nam men aan dat zij de geroofde baby uit wraak bij de stoffelijke resten van haar moeder had gegooid. De toenmalige graaf Di Luna, vader van de twee jongens, was er echter van overtuigd dat het kind nog leefde, en op zijn sterfbed liet hij zijn oudste zoon beloven, dat hij het zoeken naar zijn broer nooit zou opgeven.

Dexter-Reijsmeijer-IlTrovatore-9G5A6626 kopie

De opera zelf speelt zich ruim twintig jaar later af, ten tijde van een burgeroorlog. Daarom is er een groot ensemble mee op reis om de rol van de soldaten te vervullen. De gravin van Sargosto, is heimelijk verliefd op de troubadour in plaats van op de graaf. De twee mannen gaan in duel en al snel blijkt voor het publiek dat de troubadour de verloren gewaande broer van de huidige graaf is. Il Trovatore is een opera vol spanning, liefde, bloedige wraak, bedrog en, zoals zo vaak bij opera, de dood.

De acteurs en actrices werden begeleid door een groot orkest. Van alle instrumenten zijn er minstens twee, een groot gezelschap slooft zich in de orkestbak uit. Het orkest werd tijdens de premiére voorstelling in het Zuiderstrandtheater werden de muzikanten begeleid door dirigent Andrey Anikhanov. Gedurende de tour wordt hij afgewisseld door dirigente Alla Kulbaba. Het Oekraïense opera-gezelschap van Tatarstan reist nog tot en met 20 maart door heel Nederland.

Dexter-Reijsmeijer-IlTrovatore-9G5A6822 kopie

Fotografie: Dexter Reijsmeijer – www.DextairPhotography.nl 

,

Geef een reactie