Pinokkio is geweldig, en dat is geen leugen!

Pinokkio castZondagmiddag was de officiële première van de sprookjesmusical Pinokkio in het Efteling Theater in Kaatsheuvel. Een familiemusical, zoals we van de Efteling gewend zijn. En bij familiemusical denken we al vaak aan net een tandje minder. Onterecht, zo bleek in het Efteling Theater!

IMG_3580De Efteling is al sinds jaar en dag hofleverancier als het gaat om familie entertainment. In 2002 opende het pretpark het Efteling Theater met De Wonderlijke Efteling show, met medewerking van niemand minder dan Hans Klok. Eind 2003 kwam daar de eerste musical, Doornroosje, geheel in stijl van het beroemde park. Nu heeft de Efteling inmiddels haar 13e musical: Pinokkio, naar het beroemde verhaal van Carlo Collodi. De derde musical die de Efteling geheel zelf heeft geproduceerd, nadat ze eerder musicals in productie nam samen met Studio 100, Albert Verlinde (V&V Entertainment), Rick Engelkes, en Joop van den Ende (Stage Entertainment).

IMG_3578Aan het verhaal van Pinokkio is door de Efteling zoals bij iedere nieuwe vertelling een eigen draai gegeven. Zo opent het stuk met de introductie van de beginnende fee Fay, die de opdracht krijgt in het Italiaanse dorpje bij de timmerman Gepetto (Simon Zwiers) een pop om te toveren tot jongen van vlees en bloed. Om het niet te moeilijk te maken gaat dat in twee stappen: Eerst tot leven en bij bewijs van goed gedrag gaat stap twee van hout naar vlees en bloed. Hulp om de houten marionet op het rechte pad te houden, Japie Krekel, is voor het gemak weg gelaten en hier en daar verandert het verhaal nog wat meer. Maar niets dat storend is, of het verhaal dusdanig door de war schopt.

Fee Fay (Alexandra Alphenaar), duikt hier en daar door het verhaal op, interacteert meer met het enthousiaste publiek dan menig musiclacteur ooit gedaan heeft, en vermaakt net als de andere acteurs, ook het oudere publiek, met hier en daar een spitsvondige woordgrap. Dat is dan ook direct de kracht van de sprookjesmusical: Niet zoals zo velen slechts voor kinderen; Zeker de ouders (en grootouders) zullen Pinokkio zeer zeker kunnen waarderen.

Fee

Een grote vermelding dient te worden gemaakt voor de rol van Pinokkio natuurlijk. Thijs Overpelt (samen met Max Mies, Davy Gomez en Jannes Heuvelmans afwisselend in de hoofdrol van de houten pop) was niet alleen vrijwel de gehele musical op het toneel aanwezig, hij speelde de rol van Pinokkio, met de houten Pinokkio als voorzetpop, met verve! Ondanks dat het altijd Pinokkio was die voor de neus van de jonge acteur met stokjes mee bewoog, was de mimiek van Overpelt het hoogtepunt dat de harten van velen deed smelten. De techniek, die we al door volwassenen gebruikt zagen bij The Lion King en Sprookjesboom de Musical, werd door Overpelt, slechts 10 jaar oud, tot in perfectie uitgevoerd. Een groot talent!

ApplausTezamen met het geweldige decor, dat natuurlijk door de Efteling tot in detail was geperfectioneerd, is Pinokkio niet alleen een geweldige familiemusical, maar is de kwaliteit van de Musical zo extreem hoog, dat het woordje familie er afgehaald mag worden, en gerekend mag worden tot de kwaliteit van de grote musicals, zoals in het BeatrixTheater of Circustheater. Het is de Efteling gelukt om met hun derde ‘eigen’ productie een musical neer te zetten die zelfs de topper tot nu toe in het Efteling Theater, de musical ‘Droomvlucht’ (geproduceerd i.s.m. Joop van den Ende Theaterproducties/Stage Entertainment), te overtreffen!

GeppettoSamen met het dinerarrangement dat in het naastgelegen theaterrestaurant ‘Pinokkio’s Restaurant’ wordt geserveerd, met daarbij een uitgebreide show van ‘Constanzo’s Marionettentheater’, mag Pinokkio nu al definitief worden bijgeschreven in het rijtje topmusicals van eigen bodem.

,

Geef een reactie