Bianca van der Schoot per augustus 2016 artistiek leider Ro Theater

Foto (c) Sofie Knijff

Foto (c) Sofie Knijff

Met ingang van seizoen 2016-2017 wordt Bianca van der Schoot artistiek leider van het Ro Theater. Zij volgt Alize Zandwijk op. Met Van der Schoot haalt het Ro Theater een theatermaker met radicale ideeën en internationaal grote potentie in huis. Zij ontwikkelt samen met Johan Simons, artistiek directeur van Theater Rotterdam, het nieuw te vormen stadstheater in Rotterdam.

Van theaterinstallatie tot grote zaal

Inhoudelijk onderzoek vormt voor Van der Schoot de basis om het theater in de grote zaal te vernieuwen. Haar multidisciplinaire benadering van theater past ook goed bij de continue vernieuwing, eigenzinnigheid en mixcultuur van de stad Rotterdam. Naast het compromisloze werk van het duo Boogaerdt/VanderSchoot, krijgt het werk van theatermakers als Susanne Kennedy en Erik Whien een prominente plek binnen het gezelschap. Van der Schoot wil binnen het Ro Theater ruimte maken voor een bouwplaats van theatermakers en kunstenaars. In een veelzijdig collectief van makers zal grote nadruk komen te liggen op experiment en talentontwikkeling. In de toekomstvisie van Van der Schoot blijft ook plaats voor de jaarlijkse familievoorstelling van het Ro Theater.

Sterke band met Rotterdam

Van der Schoot heeft de overtuiging dat een theatermaker alleen ‘van de stad kan worden’ door in de stad te zijn en permanent de eigen nieuwsgierigheid vorm te geven. Een verbinding met andere Rotterdamse kunstenaars en kunstinstellingen is daarbij voor haar essentieel. Evenals een sterke hang naar diversiteit, met name in publieksgroepen. Van der Schoot heeft de ambitie om vanuit radicaal denken, met een werkwijze die uitgaat van onderzoek en experiment en zonder concessies te doen aan de inhoud, waardevolle ontmoetingen te creëren met een krachtige impact in/op de stad.

Intensieve samenwerking binnen Theater Rotterdam

Van der Schoot zet met Simons en de alliantiepartners van Theater Rotterdam (Ro Theater, Rotterdamse Schouwburg, Productiehuis Rotterdam en Wunderbaum) een lokaal geworteld en internationaal leidend stadstheater neer, waarin onderzoek, het ontwikkelen van talent, educatie en excellentie een centrale rol spelen.

,

Geef een reactie