Eric Sauers is terug van weggeweest

Eric van SauersCabaretier Eric van Sauers is terug van weggeweest. Drie hele theaterseizoenen was hij niet als cabaretier te bewonderen. Maar nu is hij terug en dus is het de hoogste tijd om uit te vinden wat zijn nieuwe plannen zijn. MaxaTheater sprak met de cabaretier.

Heeft deze break je gebracht wat je hoopte en ben je klaar voor je nieuwe show en intensieve tournee? “Ik ken een hoop mensen die zeggen dat ze na een tijdje niks doen knettergek worden. Niks doen kunnen ze niet. Ik blijk daar echter een zeer groot talent voor te hebben. Ik blijk heel goed niks te kunnen doen. Heel lang. Je kunt me er midden in de nacht voor wakker maken. Niks doen. Heerlijk. Het was meer dat ze thuis vonden dat ik weer eens aan de slag moest. Of in hun woorden: donder alsjeblieft eens op! Maar vanaf het moment dat ik wist dat ik weer een nieuwe voorstelling ging maken, weer zou gaan toeren ben ik aan het stuiteren. Kan eerlijk gezegd niet wachten. Ik ben benieuwd. Het na al die jaren leeg laten lopen van het bad, in plaats van het warm te houden, en weer vullen met schoon nieuw water heeft goed gedaan. Dus op de vraag: ben ik klaar voor ’n nieuwe show en tournee? Ja!”, aldus Van Sauers.

‘Ontroert’ is de nieuwe titel van je programma. Kan je deze titel verklaren? “Ikzelf kan enorm geroerd worden door bijvoorbeeld een sportmoment. Dat geeft me kippenvel, energie, er gebeurt wat. En dat hoop ik te kunnen toevoegen aan de beleving van mijn show.” Kun je jouw stijl omschrijven, wat is jouw handtekening? “Ik ben een verhalenverteller. Ik vertel iets wat je nog nooit gehoord hebt. Waarover je nog nooit nagedacht hebt. Of juist wel, maar niet op mijn manier. De stijl is direct. Snel. Grappig.

Waar put je inspiratie uit? “Dat weet ik pas achteraf. Dan pas is te duiden wat in mijn brein gezaaid is en op de een of andere manier zijn plek in een voorstelling heeft gevonden. Alle zintuigen staan altijd wagenwijd open maar het is echt een onbewust proces. Het is niet zo, ik ga dit boek lezen en me eens flink laten inspireren. Hoe bereid je je voor op een optreden? En ben je wel eens zenuwachtig? Zenuwachtig ben ik zelden. Wel geconcentreerd. Vind het lekker om in een klein gezelschap vooraf goed te dineren. Heb ik het over van alles behalve de show. Doe ik net of ik luister. En kauw wat. Prettig.”

Ga je zelf ook wel eens naar het theater, en zo ja, wat of wie bezoek je dan zelf graag? “Ik kom graag in clubs, voor Jazz en comedy. Laatste 3 voorstellingen in een theater waren De Andre van Duin show, de musical Zij gelooft in mij en het Chinees staatscircus.” Wat zijn de dingen die je het liefste doet als je niet op het podium staat? “Hobby’s bedoel je? Ik weet niet, filmen. Tv maken. Lekker eten. Zoiets?” Waar zou je zelf graag nog eens willen optreden? (mag ook buiten onze landsgrenzen) “Ik heb jaren geleden samen met leden van de Comedytrain een aantal keren opgetreden op The Fringe, het grootste comedyfestival van de wereld. Dat is in Edinbrough. Dat wil ik graag nog een keer doen. Daar teer ik nu nog op. Dat was geweldig.”

Eric van Sauers is de komende maanden nog op tournee door Nederland:

Datum Theater Plaats
11-04-2015 Schouwburg Agnietenhof Tiel
14-04-2015 Leidse Schouwburg Leiden
15-04-2015 Theater De Willem Papendrecht
16-04-2015 Theater De Leest Waalwijk
17-04-2015 Theater & Congres Orpheus Apeldoorn
18-04-2015 Schouwburg het Park Hoorn
21-04-2015 De Nieuwe Doelen Gorinchem
22-04-2015 Junushoff Theater Wageningen
23-04-2015 De Kom Nieuwegein
24-04-2015 Isala Theater Capelle a/d IJssel
25-04-2015 WestlandTheater De Naald Naaldwijk
29-04-2015 Theater de Purmaryn Purmerend
30-04-2015 Schouwburg De Lawei Drachten
01-05-2015 Het Kruispunt Barendrecht
02-05-2015 Theater aan het Vrijthof Maastricht
07-05-2015 Rijswijkse Schouwburg Rijswijk
08-05-2015 PARKtheater Eindhoven
12-05-2015 Stadsschouwburg Sittard
15-05-2015 Wilminktheater Enschede
16-05-2015 Theater Zuidplein Rotterdam
20-05-2015 Theater aan de Schie Schiedam
21-05-2015 Stadsschouwburg Velsen IJmuiden
22-05-2015 Zaantheater Zaandam
23-05-2015 Chassé Theater Breda
,

Geef een reactie