Nederlands Dans Theater brengt wereldpremières

NDTKleines Requiem is een ballet voor zeven dansers op muziek van de Poolse componist Henryk Mikolaj Górecki. Bij de première in 1996 werd het onthaald als één van de hoogtepunten in het rijke oeuvre van Hans van Manen, choreograaf en voormalig artistiek leider van NDT. Voor dit programma maakt ook associate choreograaf Crystal Pite nieuw werk. De Canadese ster heeft twaalf prijzen op haar naam én een eigen gezelschap: Kidd Pivot. Voor NDT creëerde ze in acht jaar tijd zes werken. De kracht van haar werk schuilt in een beeldende, onheilspellende en mysterieuze rijkdom.

De Israëlische choreografe Sharon Eyal en DJ Gai Behar, maakten vorig seizoen hun NDT debuut met het buitenaardse Sara, uitgevoerd op een hypnotiserende elektronische compositie. De mysterieuze droomwereld werd volledig gecreëerd vanuit gevoel en intuïtie van de makers. “Het komt uit het onderbewuste maar is tegelijkertijd heel humaan”, aldus choreografe Sharon Eyal.

Nederlands Dans Theater is één van de meest toonaangevende en productieve moderne dansgezelschappen ter wereld, onder artistiek leiderschap van Paul Lightfoot. In seizoen 2014-2015 treden vijftig excellente dansers uit alle windstreken op voor een publiek van ruim 115.000 bezoekers wereldwijd. In de thuishaven in Den Haag worden acht nieuwe creaties gemaakt door onder meer de jubilerende huischoreografen Sol Léon en Paul Lightfoot. Het grote gezelschap NDT 1 presenteert naast Mats Eks Sleeping Beauty en Strong Language, onder meer wereldpremières van León & Lightfoot, associate choreographers Marco Goecke en Crystal Pite, NDT 1 danser Medhi Walerski en het duo Sharon Eyal & Gai Behar. Groeidiamant NDT 2 voert twee voorstellingen op met onder meer wereldpremières van León & Lightfoot, gastchoreograaf Edward Clug en aanstormend talent Jiři Pokorný, voormalig NDT 1 danser. Zowel NDT 1 als NDT 2 zijn in theaters in het hele land te zien, maar staan ook komend seizoen weer op prestigieuze podia in Europa, Amerika en Azië.

Do 16 apr Den Haag Lucent Danstheater
Vr 17 apr Den Haag Lucent Danstheater
Za 18 apr Den Haag Lucent Danstheater
Do 23 apr Amsterdam Stadsschouwburg
Vr 24 apr Amsterdam Stadsschouwburg
Za 25 apr Amsterdam Stadsschouwburg
Do 7 mei Arnhem Schouwburg Arnhem
Za 9 mei Den Bosch Theater a/d Parade
Di 12 mei Venlo Theater De Maaspoort
Vr 15 mei Den Haag Lucent Danstheater
Za 16 mei Den Haag Lucent Danstheater
Di 19 mei Utrecht Stadsschouwburg
Do 21 mei Tilburg Theaters Tilburg
Wo 27 mei Eindhoven Parktheater
Do 4 jun Nijmegen Stadsschouwburg

,

Geef een reactie