Vriendschap centraal bij Xander de Buisonjé

Foto (c) Liselore Chevalier

Foto (c) Liselore Chevalier

Oud-Volumia frontman Xander de Buisonjé is al ruim 20 jaar een vaste waarde in de vaderlandse entertainment scène. Eerst met Volumia!, en sinds 2002 solo. Dit seizoen tourt de zanger/componist/presentator door verschillende theaters in Nederland. En hoe! Met het programma ‘Xander Omarmt’ zoekt hij alle uithoeken van het begrip vriendschap op. Een programma dat mede wordt bepaald door verhalen en bijdragen van het publiek.

Vriendschap
Het concept is iets nieuws; Interactie met hetpubliek staat voorop. “Het concept is een unieke mix van All You Need Is Love, Het Spijt me, Hart in Actie en Candlelight. Maar dan in een intieme setting, namelijk het theater”, aldus Xander, “Tijdens de voorstelling vieren we met het aanwezige publiek de vriendschap! Ik nodig mensen voor wie een vriendschapsbrief is geschreven uit op het podium. Samen met de afzender en mijn band zet ik ze in het zonnetje , geef ze steun, bedank ze of geef misschien wel de mogelijkheid om sorry te zeggen. Hier weet de persoon in kwestie niets van af.” Een mooi apart concept, waarbijje ook nog eens kan aangeven welke lied ja graag door Xander gezongen hoort worden. Dat kan je aangeven in je brief, die je via www.xanderdebuisonje.nl/xanderomarmt kan insturen.

Verhalen
De keuze voor die concept is speciaal gekozen door de geboren Brabander. Xander wil graag de echte verhalen van mensen gebruiken als rode draad voor de show. “Doordat mijn liedjes worden gekoppeld aan verhalen over vriendschap gaat de muziek nog meer leven en krijgt het een extra dimensie. Vorig jaar hebben we een aantal try-outs gedaan en die waren zo mooi en dierbaar, dat ik dit jaar heb besloten om een theatertour te produceren. Zeker ook omdat ik vind dat we de vriendschap te weinig vieren. We vieren verjaardagen, Vaderdag, Moederdag, Valentijnsdag etc. Maar een vriendschap die vieren we niet vaak, dus dit leek mij een mooie gelegenheid om dat nu eens wel te doen.”

Theater
Het initiatief van de zanger is speciaal gericht op theater, in plaats van in de concertzalen. “Het theater is toch heel anders dan een regulier concert; veel intenser, meer interactie met het publiek en je hebt meer tijd om een show inhoudelijk op en uit te bouwen. En dat moet in dit geval ook wel want er komen nogal wat emoties over de bühne. Die moeten – in alle opzichten – een geschikt podium krijgen”,  geeft hij aan, “Xander Omarmt is echt samengesteld en geproduceerd voor het theater. Alhoewel, er is ook al belangstelling vanuit de TV wereld. Dat is natuurlijk een prachtig compliment.”

Wat is een bruiloft zonder muziek?
Mensen kunnen tijdens ‘Xander Omarmt’ een zeer mooie, emotionele, pure avond verwachten met echte verhalen van mensen, gekoppeld aan mooie liedjes die live met band ten gehore worden gebracht. “Muziek is zo belangrijk in het leven, “besluit De Buisonjé, “het kan zo goed een emotie ondersteunen. Wat is een bruiloft zonder muziek? Wat is een begrafenis zonder muziek? Wat is een film zonder muziek? En wat is dus zo’n avond met mooie brieven eigenlijk zonder muziek?”

Ook al heb je geen brief geschreven, tijdens ‘Xander Omarmt’ krijgt je het gevoel dat je live naar een televisie uitzending zit te kijken in de rauwste en puurste vorm die je maar kunt voorstellen.

Foto (c) Liselore Chevalier

,

Geef een reactie