Gala 50 jaar André van Duin

MaxaTheater 50 jaar Andre van Duin Gala13
Iemand die 50 jaar in het vak zit is in Nederland een unicum te noemen. Slechts een enkeling houdt het 50 jaar vol en als zo iemand dan ook nog eens de volle 50 jaar aan de top staat, noemen ze dat een uniek unicum. André van Duin brak in 1964 op 17 jarige leeftijd door toen hij AVRO’s talentenjacht Nieuwe Oogst won en sindsdien ging het snel. Van Duin’s bandparodie-act bracht hem door het hele land in verschillende zaaltjes, met als uitschieter dat jaar, het voorprogramma van de Rolling Stones in het Kurhaus. Hoe dat is afgelopen weten we allemaal: Van Duin was de enige die een vol programma afwerkte.

Nu, 50 jaar later, wordt André groots in de bloemen gezet. Op een manier zoals maar zelden in Nederland voorkomt. En terecht, want zoals Van Duin is er maar één. En dat beamen ook zijn collega’s, die niet alleen in de zaal zitten, maar ook op beeldscherm de felicitaties komen overbrengen. Een enkeling is uitgenodigd op het podium een verrassing te komen brengen, zoals Herman Finkers, die samen met het orkest van André Rieu een gevoelig lied brengt en Simone Kleinsma die een stuk uit ‘Moeder ik wil bij de revue’ ten tonele brengt (Met natuurlijk een cameo voor Jon van Eerd).

Ria Valk

Ook is er een duidelijke rol weggelegd voor André’s Leading Ladies, die een ereplek hebben gekregen in een loge op het podium. Carry Tefsen, Conny Vink, Ria Valk, Anne-Marie Jung, Joke Bruijs en natuurlijk ereladu Corry van Gorp hadden allen een mooie anekdote uit hun tijden met André. Natuurlijk was ook vast slachtoffer Ron Brandsteder van de partij en zat DikVoorMekaar Ferry de Groot dichtbij in de zaal. Ook een mooie plek voor Joop van den Ende, die niet alleen de producer was van veel van Van Duin’s shows, maar ook in 1969 een rol speelde in André’s ”n Lach in de Ruimte’. En verder natuurlijk op de achtergrond foto’s van helaas overleden vrienden, zoals natuurlijk André’s meest vaste aangever Frans van Dusschoten.

Mies BoumanEen eerbetoon van zo’n naam kan natuurlijk niet zonder een eerbetoon van de first lady van de Nederlandse televisie. Een staande ovatie was er dan ook niet alleen voor Dré zelf, maar ook voor Mies Bouwman, die André ditmaal echt ‘In de hoofdrol’ zette. Uit haar handen ontving André een naar hem genoemde prijs, de André van Duin, Comedy Award, die Van Duin iedere twee jaar (namens de Joop van den Ende foundation) mag weggeven aan een vakgenoot van wie hij denkt dat deze snel en lang aan de top zal komen en blijven. Van Duin hoefde niet lang na te denken en vergaf de prijs, een beeldje van hemzelf en een geldbedrag van €12.000 om weg te geven aan een goed doel in de branche, aan niemand minder dan Jochem Myjer, die duidelijk verguld zijn prijs kwam ophalen.

MaxaTheater 50 jaar Andre van Duin Gala12Het Gala 50 jaar André van Duin was er een om nog lang over na te praten. Met optredens van Michel Fugain, André Rieu met zijn volledige orkest (die een Rieu’se versie van Van Duin’s grootste hits ten gehore bracht) en veel, veel meer. Ook een grote felicitatie door Burgemeester Eberhart van der Laan van Van Duin’s woonplaats Amsterdam, die Van Duin de prestigieuze ‘Frans Banninck Cocq Penning’ overhandigde. Deze, later door Van Duin veelvuldig begrapte penning, werd op 29 oktober 1996 ingesteld door de gemeente Amsterdam als hulde aan personen die zich langere tijd bijzonder verdienstelijk maakten voor deze stad. Verdiend! Burgemeester Aboutaleb van Van Duin’s geboorteplek Rotterdam grapte later op een groot scherm dat André van de gemeente Rotterdam al bij diens geboorte een grotere onderscheiding had ontvangen: te lezen op zijn paspoort. De grap werd enorm bejubeld doorde zaal, en zelfs Burgemeester van der Laan kon de grap van zijn Rotterdamse collega erg waarderen.

Het Gala 50 Jaar André van Duin was er een om te herinneren, een groots eerbetoon aan de man die de insporatie was en is voor veel vakgenoten, die inburgeraars in Nederland leren kennen bij hun inburgeringscursus, en die wellicht in de top tien zal eindigen als er nu wederom een verkiezing zou worden gehouden als het gaat om ‘Grootste Nederlander Ooit’. Een terecht eerbetoon, dat op 27 december te zien zal zijn op televisie.

, ,

Geef een reactie