Kleinkunstenaar Joris Schiks overleden

Joris Schiks RIP
De op de Domplein in Utrecht geboren Joris Schiks, kleinkunstenaar, cabaretier, componist, singer-songwriter is donderdagavond in vrede overleden. Joris Schiks werkte ruim vijf-en vijftig jaar als kleinkunstenaar in Nederland en Duitsland. Hij componeerde een enorm aantal muziekstukken en liedjes. Maakte honderden prachtige teksten. Hij was de nestor van het Utrechts Cabaret. In de zestiger jaren startte hij in de kelders van de Oude Gracht samen met Hennie Oliemuller. Hij, de geestelijke vader van honderden liederen, zoals Silver en Hollands Spoor, is niet meer. Zijn muzikale bijdrage tijdens het Mozartjaar Utrecht 1766- 2006 mag van bijzonder gehalte genoemd worden. Joris Schiks werd onlangs samen met Tineke Schouten nog gelauwerd met de 1é Nederlandse Oeuvreprijs 2013/2014 voor Cabaret en Kleinkunst.

Joris SchiksJoris was een bescheiden man die niet groter wilde zijn dan hij was. Zijn bescheidenheid sierde hem. In de ogen van kenners was hij een der grootste op het gebied van kleinkunst met schitterende teksten, zelf gecomponeerde muziek. Hij was gespeend met een fluwelen stem. Een artiest die de ziel kon raken. De laatste 10 jaar speelde hij veel in zijn geliefde Schiller Theater Place Royale. Op zijn geboorteplek stond hij centraal tijdens 750 jaar Domkerk bij zijn vrijheidsmonument. “Hij is vredig, waardig en zonder pijn heengegaan”. De uitvaart zal maar alle waarschijnlijkheid zaterdag 18 oktober plaatsvinden.

Joris Schiks was 73 jaar. Hij overleed aan de gevolgen van hartfalen op 9 oktober om 18:30 uur. Joris laat zijn geliefde vrouw Francisca, kinderen en kleinkinderen achter. (11 augustus 1941- 9 oktober 2014)

,

Geef een reactie