Dubbelinterview met Arjan Smit en Alexandra Alphenaar

Een dubbelinterview met De kleine kapitein Arjan Smit en Marinka gespeeld door Alexandra Alphenaar over de familievoorstelling De kleine kapitein. De verhalen van De kleine kapitein gebundeld in de avontuurlijkste theatervoorstelling ooit. Van Engelenburg Theaterproducties acht de tijd weer rijp voor de fantasie van Paul Biegel.

de_kleine_kapitein_foto_andy_doornhein-6662_720

Voordat jullie werden gevraagd in De kleine kapitein te spelen, kenden jullie het verhaal al? Alexandra: Jazeker! Ik ben vroeger op de basisschool voorgelezen uit de Kleine Kapitein. Toen ik hoorde dat ik mee ging doen aan het stuk, heb ik meteen het boek gekocht en nogmaals gelezen! Arjan: Ik kende de titel maar had het verhaal nog nooit gelezen.

Alexandra dit is je eerste jeugdvoorstelling. Waarom De kleine kapitein? Toen ik werd benaderd door Henrike van Engelenburg, hoefde ik niet heel lang na te denken. De Kleine Kapitein is zo’n bekend verhaal en spreekt zo tot de verbeelding dat het me erg leuk leek om daar in te mogen spelen. Toen ik hoorde dat Bruun het regisseerde, was ik helemaal om!

Jullie hebben De kleine kapitein nu een aantal keer gespeeld. Hoe is het anders spelen voor kinderen dan voor een zaal met volwassenen? Alexandra en Arjan tegelijk: Kinderen zijn heel eerlijk en echt! Ze laten meteen merken als ze het leuk vinden of juist verveeld zijn. Het is zo leuk om te merken dat de kinderen er helemaal in zitten, en helemaal mee gaan in de fantasie wereld waar we ze in meenemen. Zij zitten nog in het ‘magisch denken’, waar volwassenen soms al meer moeite mee hebben.

De kleine kapitein is al eerder uitgevoerd (zelfde script, andere muziek). Heb je de vorige acteurs nog gesproken ter voorbereiding of oude beelden terug gezien? Arjan: Toen ik het script las en het boek gelezen had kreeg ik een beeld van het personage. Ik probeer het dan zo dicht mogelijk bij mijzelf te houden en zo oprecht mogelijk te spelen. Samen met Bruun Kuijt hebben we het personage vorm gegeven. Alexandra: Ik heb alleen oude foto’s gezien. Ik ben zeer vereerd dat ik na Lottie Hellingman en Ellis van Laarhoven de rol mag spelen. We hebben ook bewust niet naar vorige beelden gekeken, zodat we er echt onze eigen versie van konden maken. Anders ga je alleen maar naspelen wat je voorganger heeft gedaan, en dat is zonde.

Hoe verloopt de samenwerking met de andere acteurs? Beiden: Heel erg goed! We zijn een echte familie aan het worden. Alexandra: Michel Sorbach kende ik al van een eerder productie. Met de anderen klikt het ook heel erg goed. Vanaf dag één zijn we een hele leuke groep!

Jullie zingen prachtige operastukken van Händel. Hoe heb je je hier op voorbereid? Alexandra: Dat kon ik niet zonder mijn zangdocente Margot Giselle. Ze heeft me heel erg geholpen. Vooral met de coloratuur in de nummers. Dat zijn de snelle en vaak hoge noten, de ‘versieringen/kleuringen’ van de muzieknoten. Arjan: Bruun heeft veel aandacht aan de muziek besteed. We hebben veel muzikale repetities gehouden zodat de muziek nu goed in ons systeem zit.

Jullie hebben beiden een uiteenlopende cv. Arjan is ook in Sesamstraat te zien én is cabaretier (cabaretgroep Brokstukken). Alexandra heeft ook in o.a. GTST gespeeld. Als je moest kiezen: theater of tv en waarom? Alexandra: Oeh dat is een hele lastige. De combinatie en afwisseling vind ik juist zo leuk! Vorig seizoen was ik nog een lijk in de theaterversie van Baantjer en nu speel ik Marinka. Kiezen is echt onmogelijk. Arjan: Mee eens. Voor beiden heb ik een enorme passie. Tv is een andere spanningsboog. Als het niet goed gaat kan het over. Theater is veel intenser en spannender. Overigens beleef ik in alles wat ik doe veel plezier!

Heb je voor ons nog een leuke blunder, meegemaakt in het theater? Arjan: In de voorstelling krijg ik in een scène met Marinka eten van haar in mijn mond gepropt, maar dat bleek zo veel dat ik het bijna niet weg kreeg, maar ik moest wel al mijn tekst zeggen! Alexandra: Toen ik Liesl speelde in de Sound of Music en ik de scene met Rolf stond te spelen, voelde ik dat de rits van mijn jurk langzaam open gleed. Ik heb daarna de dans die in de scene zat, met een open rug gespeeld! En doodsbang dat het bovenste haakje van de jurk los zou schieten en ik in mijn nakie de scene af moest maken! Maar dat is gelukkig niet gebeurd.

Wat ga je, naast spelen in De kleine kapitein, komend(e) seizoen(en) nog meer doen? Alexandra: Ik ben te zien in het nieuwe seizoen van Flikken Maastricht, ik presenteer de Sesamstraat Liedjesshow in het land en ik ben bezig met een nieuw theaterproject. Arjan: Brokstukken gaat in reprise met de cabaretvoorstelling Heavy Balls en ik ben spreekstalmeester in het Kerst Wintercircus in Eindhoven. Daarnaast blijf je mij zien in Sesamstraat!

Tot slot… Alexandra, heb jij nog een vraag aan Arjan? Alexandra: Ik ben heel nieuwsgierig of jij net als De kleine kapitein ook zo van reizen en varen houdt. Arjan: Ik hou van varen, met de wind door je haren, zon op het zeil en een prachtige Hollandse wolken lucht. Mijn favoriete bestemming is eigenlijk heel dichtbij. De Hollandse meren zijn prachtig, uitdagend en dicht in de buurt. Mijn favoriete vervoersmiddel is toch echt een houten boot. Het mooiste wat er is, de geur van teer en hout in de zon en het geluid van de klotsende golven tegen de boeg laat mijn hart sneller kloppen. Net als een stevige barbecue bij een strandje en een mooie zonsondergang als toetje.

En jij Arjan. Heb jij nog een vraag aan Alexandra? Arjan: Hou jij ook zo van pannenkoeken net als de stoere Marinka? Alexandra: Mijn lievelingseten is pannenkoeken! Liefst met kaas en stroop. Arjan: En ben jij ook zo stoer als Marinka? Ik heb weleens de Eiffeltoren beklommen. Die heeft meer dan 300 traptreden. Terwijl ik hoogtevrees heb. Dat vond ik best wel stoer.

,

Geef een reactie