Staatsopera van Tatarstan brengt ‘De Barbier van Sevilla’.

Het Russische operagezelschap van de Staatsopera van Tatarstan brengt in de maanden maart en april de befaamde komische opera ‘De Barbier van Sevilla’ naar de Nederlandse theaters. Hoewel het werk van componist Gioacchino Rossini in 1816 een rampzalige première beleefde, zorgden de geniale muziek en het humoristische verhaal er voor dat ‘De Barbier van Sevilla’ snel populair werd. Tot op de dag van vandaag is Rossini’s opera met de wereldberoemde aria van Figaro één van de meest opgevoerde opera’s. Het stuk heeft dan ook terecht de status van een meesterwerk.

Dat ‘De Barbier van Sevilla’ nu wordt gebracht door de Staatsopera van Tatarstan, één van de beste Russische operagezelschappen, zal zorgen voor een opera-beleving die het publiek zich nog lang zal herinneren. “Ik kan niet anders zeggen dan dat ‘De Barbier van Sevilla’ de mooiste opera buffa is, vanwege de overvloed aan ideeën, de komische sappigheid en de waarachtige dialogen”, zei componist Giuseppe Verdi al over deze prachtige opera. Een niet onbelangrijk deel van de charme van ‘De Barbier van Sevilla’ is het verhaal, gebaseerd op de populaire toneelkomedie van de Franse auteur Pierre Beaumarchais. De Italiaanse operacomponist Giovanni Paisiello gebruikte het toneelstuk als inspiratiebron voor een operaversie. Op deze versie baseerde Rossini op zijn beurt weer het meesterwerk dat vandaag de dag zo bekend en geliefd is. De prachtige muziek van Rossini is een zeer waardevolle aanvulling op het al sterke verhaal. De muziek van ‘De Barbier van Sevilla’ danst en prikkelt, en heeft na 200 jaar nog niets aan kracht verloren.

De Barbier van Sevilla
De komische opera vertelt het verhaal van de verliefde graaf van Almaviva. Hij roept de hulp in van Figaro, de barbier van Sevilla. Hij moet de graaf in contact brengen met de mooie Rosina. Dit zonder de afkomst van de graaf te verraden en zonder de argwaan te wekken van de oude dokter Bartolo, die ook op Rosina valt. Alle plannetjes van intrigant Figaro lopen in het honderd, maar uiteindelijk weet Figaro het huwelijk tussen de graaf en Rosina te bezegelen. “’De Barbier van Sevilla’ is een verhaal vol halve garen en dwaze wendingen”, zegt producent Stefan Bruin. “Je zou het ook gerust slapstick kunnen noemen. Waar Verdi of Mozart in hun komische opera’s ook altijd een donkere schaduwzijde laten zien, soms zelfs tegen het tragische aan, laat Rossini de humor schaamteloos de boventoon voeren. Maar Rossini was dan ook in eerste plaats een entertainer, een theaterman in hart en nieren, en geen filosoof. Hoe het ook zij, De Barbier is een genot om naar te kijken, niet in de laatste plaats om de geweldige muzikale kwaliteiten van het stuk!”. ‘De Barbier van Sevilla’ wordt in het Italiaans gezongen, met Nederlandse boventitels.

,

Geef een reactie