Harlem Globetrotters maken basketbal tot theatershow

Ongeveer 2500 toeschouwers kwamen maandagavond naar Martiniplaza in Groningen om de Amerikaanse Harlem Globetrotters te zien basketballen. Dit wereldberoemde showteam, wat bekend staat om de spectaculaire basketbalshows, bestaat sinds 1927 en spreekt tot ieders verbeelding. Deze balkunstenaars weten van iedere voorstelling een ongeƫvenaarde komische show te maken, waarbij niet alleen de tegenspelers en de scheidsrechter, maar ook de toeschouwers zelf deel uitmaken van het spektakel. Zij verstaan de kunst om de technische basketbalsport te combineren met ongekende showelementen.

Toen de Globetrotters begonnen was rassenscheiding nog heel normaal in de wereld. Het geheel uit Afrikaanse Amerikanen bestaande team reisde rond om in een ongedwongen sfeer hun sport te bedrijven. Via de sport wisten ze bevolkingsgroepen met elkaar in contact te brengen. Tot 1950 bestond de competitie van de National Basketball Association (NBA, het Eredivisie basketbal in de Verenigde Staten) uitsluitend uit blanke spelers. Met hun fabelachtige bewegingen op het basketbalveld lieten ze zien dat zwarte spelers net zo goed mee konden komen en dat de uitsluiting uit de NBA dus niets met sportieve capaciteiten te maken had.

Maandagavond kwamen ze na acht jaar weer eens op bezoek in Groningen en ook deze keer was Martiniplaza prima gevuld. Volgend jaar doen de basketballers Groningen opnieuw aan.



Foto’s (c) 2012 Bianca Meijer