De Nederlandse Opera draait prijsverhoging terug

De Nederlandse Opera draait de prijsverhoging van een groot aantal lagere rangen terug. Het grootste operagezelschap van Nederland zag zich in het afgelopen seizoen genoodzaakt om de prijzen voor bijna alle rangen fors te verhogen. Dat kwam mede door de verhoging van de btw van 6 naar 19 procent. De kaarten voor de lagere rangen werden vervolgens minder verkocht. “Veel mensen konden of wilden dekaartjes voor operavoorstellingen daardoor niet meer betalen”, aldus zakelijk directeur Truze Lodder.

De gemiddelde zaalbezetting was afgelopen seizoen 87%, waar deze een jaar eerder nog 93% was. De Nederlandse Opera gaat de prijzen voor de eerste rang komend seizoen wel verhogen, van maximaal €130 naar maximaal €150. De goedkoopste kaarten, die van de 8e rang zullen de deur uitgaan voor €15.

Het operagezelschap presenteert komend seizoen 13 producties, waarvan één kindervoorstelling. Draabij staat De Nederlandse Opera stil bij de 200e geboortedag van Richard Wagner in 2013. Het gezelschap brengt ‘Die Meistersinger von Nürnberg’ van de Duitse componist, en twee werken uit zijn ringcyclus ‘Der Ring des Nibelungen’ (‘Das Rheingold’ en ‘Die Walküre’). Ook de kindervoorstelling ‘Ringetje’ is op deze cyclus gebaseerd.

Ook besteedt De Nederlandse Opera aandacht aan de 200e geboortedag van Giuseppe Verdi, met diens opera ‘La Traviata’. Van de Nederlandse componist Michel van der Aa (1970) brengt het gezelschap het nieuwe werk Sunken Garden. Het betreft een ‘3D filmopera’, waarbij de muziek wordt verweven met filmprojecties. Sunken Garden wordt opgevoerd tijdens het Holland Festival in de zomer van 2013.

,