Sara Kroos – ‘Voor de Leeuwen’ (Isala, 16-12-2011)

altSara Kroos behoeft geen aankondiging meer. Sinds haar deelname aan het Leids Cabaretfestival in 2000 is het hard gegaan. Gisteren bracht ze voor een bijna uitverkocht Isala theater te Capelle a/d IJssel haar nieuwste show ‘Voor de Leeuwen’. De recensies over haar zesde show zijn lovend, kreten als vakvrouw, charisma, stoer en kwetsbaar; dit zijn er maar een paar. De show start, ik ben benieuwd…..

Het bijzondere van de show is het feit dat het een huiselijke sfeer met zich meebrengt, alledaagse onderwerpen passeren de revue. Confronterend, zaken als de dood, het liefdesleven, dit zijn maar twee van de onderwerpen waarmee Sara de avond vult. Wat mij opvalt is het speelse gemak waarmee ze met het publiek omgaat. Heel veel interactie en sterk inproviserend op de vele vragen die ze op het publiek afvuurt. Het is knap hoe zij dat doet. Andere cabaretiers hebben nogal eens de neiging om het publiek “voor paal” te zetten, Sara doet dit niet. Natuurlijk worden ze wel onderdeel van de grap, maar wel met respect.

Tijdens ‘Voor de Leeuwen’, zoals ik al eerder aangaf haar inmiddels zesde theatershow, laat de cabaretière zeker niet alleen maar haar humoristische kant zien, haar visie op de samenleving, huishoudelijkheid, in een woord fantastisch. De diverse onderwerpen worden afgewisseld met schitterende liedjes als ‘Oud Gedroomd’ welke er naadloos op aansluiten. Duidelijk is dat Sara sinds haar deelname aan het Leids Cabaret festival gegroeid is, ‘Voor de Leeuwen’ is wat mij betreft een absolute topper!

Foto (c) Rogier Veldman