Publiek en pers omarmen ‘Ramses’

Op 1 december, exact twee jaar na het overlijden van Ramses Shaffy, ging de theatervoorstelling ‘Ramses’ in première. Het eerbetoon aan deze levensgenieter blijkt twee weken later een groot succes te zijn. De kaartverkoopcijfers voor ‘Ramses’ staan bij bijna ieder theater op 1 in de week top 3. En dat betekent volle zalen. ‘Ramses’ is slechts vier maanden, tot en met 1 april 2012, te zien in verschillende theaters in Nederland.

De verkoopstanden zijn een mooi resultaat na maanden van hard werken. Publiek en pers zijn niets anders dan lovend over de voorstelling. ‘Ramses’ is dan ook hard op weg de decemberhit van dit theaterseizoen te worden. Vooral Hans Hoes, die vanwege gezondheidsredenen van Tom Jansen twee weken voor de geplande repetities bij de productie is gekomen, verrast een ieder. Zijn mimiek, voorkomen en spel zijn – zo zegt het publiek en de pers – geweldig! Het is net of de Shaffy weer even voor je neus staat.

In de muzikale voorstelling ‘Ramses’ kijkt de oude Shaffy (gespeeld door Hans Hoes) in zijn laatste dagen terug op zijn turbulente en enerverende leven. In een interne strijd botst de oude Shaffy met zijn jongere ik en probeert hij zichzelf te behoeden voor een aantal keuzes die hij in het verleden heeft gemaakt. De jonge Ramses (William Spaaij) gaat daar vel tegenin en vaart zijn eigen koers, vaak ten koste van zijn vriendschap met de jonge Liesbeth List (Cindy Bell) maar ook ten koste van zijn grote liefde Joop Admiraal (Thomas Cammaert). De oude Ramses ziet als het ware zichzelf terug en moet lijdzaam toezien hoe hij zijn leven opnieuw leeft met alle hoogte- maar zeker ook met alle rauwe dieptepunten. De oude Shaffy herbeleeft de onvoorwaardelijke, maar onbeantwoorde liefde van Liesbeth, zijn moeizame maar diepgewortelde relatie met Joop Admiraal maar ook zijn eigen energieke en tegelijk ook destructieve levenswijze, die uiteindelijk resulteert in zijn overlijden. Samen met zijn verzorgster Edith (gespeeld door Lidewij Benus) kijkt hij terug op een prachtig leven. Het boeiende verhaal wordt ondersteund door onvergetelijke muziek als; ‘Zing, Vecht, Huil, Bid….’, ‘We Zullen Doorgaan’, ‘Pastorale’, ‘Sammie’ en ‘Laat Me’.